Cynk jest jednym z tych minerałów, o których na co dzień większość z nas raczej nie myśli. O wiele częściej zwracamy uwagę np. na wapń (kojarzony ze zdrowiem kości) czy magnez (w kontekście drżenia mięśni).
A cynk… No właśnie. Cynk należy do mikroelementów – składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje (jak sama nazwa na to wskazuje) w mikroilościach (<100 mg/dzień). Czy jednak oznacza to, że przez to są mniej ważne niż pozostałe składniki diety? Absolutnie nie!
Dzisiaj pod lupę bierzemy cynk: W jaki sposób wpływa na nasze zdrowie? Jak mogą objawiać się jego niedobory? W czym znajduje się cynk?
Cynk to składnik mineralny o wszechstronnym działaniu. Jego rola wykracza poza jedną czy dwie funkcje – wpływa na wiele procesów metabolicznych i fizjologicznych.
Zapotrzebowanie na cynk u osób dorosłych nie zmienia się wraz z wiekiem. Po 18. roku życia utrzymuje się na tym samym poziomie, jednak jest zależne od płci, a w przypadku kobiet także od stanu fizjologicznego – okresu ciąży i karmienia piersią.
Mężczyźni muszą dostarczać 11 mg cynku na dobę, a kobiety 8 mg. W trakcie ciąży i laktacji zalecenia się zmieniają – wynoszą kolejno 12 mg i 13 mg.
Niedobory cynku nie są rzadkością i mogą dotykać różne grupy społeczne. Szczególnie narażone na niedobór cynku są osoby starsze, kobiety w ciąży, osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, a także osoby na dietach roślinnych, które nie dbają o odpowiednie zbilansowanie swojej diety.
Najczęstsze objawy niedoboru cynku to:
W pewnych sytuacjach zapotrzebowanie na cynk może wzrastać. Należą do nich okresy wzmożonego wysiłku fizycznego, stres, a także choroby przewlekłe, które wpływają na zdolność organizmu do wchłaniania cynku.
Osoby przyjmujące duże ilości żelaza lub miedzi również mogą być narażone na niedobór cynku. Dzieje się tak, ponieważ inne składniki mineralne mogą konkurować o przyswajanie w przewodzie pokarmowym.
W takich przypadkach nawet gdy dieta takiej osoby zawiera dużo cynku, ilość ta może nie być wystarczająca. Wtedy warto szczególnie dbać o różnorodne źródła cynku w diecie i ewentualnie (po konsultacji z lekarzem lub dietetykiem) rozważyć jego suplementację.
Świadomie podchodzisz do tematu swojej diety i przyjmowania suplementów? Jeśli tak, to już na wstępie możemy powiedzieć, że możesz czuć się bezpieczny. Nadmiar cynku jest zjawiskiem stosunkowo rzadkim. Zwłaszcza jeśli cynk dostarczasz głównie z jedzenia.
Twój organizm ma specjalne (fizjologiczne – naturalne) mechanizmy, które skutecznie kontrolują poziom tego minerału. Procesy te mogą jednak zostać zaburzone. Dzieje się tak, gdy cynk jest przyjmowany w postaci suplementów diety – najczęściej bez uzasadnionego powodu i w dawkach wyższych niż zalecane. A czy ty wiesz, co dokładnie wchodzi w skład preparatów, które przyjmujesz?
Zaznaczmy wyraźnie – cynk, który pochodzi z diety, rzadko powoduje toksyczność. Można wręcz mówić o skrajnych przypadkach – jego nadmiar jest łatwo usuwany przez nerki.
Najczęściej występujące objawy to:
Cynk występuje w wielu produktach spożywczych zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Musisz wiedzieć, że produkty odzwierzęce będą najlepszym źródłem cynku, ponieważ dostarczają go w formie bardziej biodostępnej (lepiej przyswajalnej). Mimo to cynk w pożywieniu pochodzenia roślinnego również będzie dla nas ważny – chociaż jest nieco słabiej dostępny.
Gdzie występuje cynk – produkty pochodzenia zwierzęcego:
W jakich produktach jest cynk – dieta wegańska i wegetariańska:
Zawartość cynku w produktach (mg/100 g) |
|
Produkty odzwierzęce |
|
Mięso |
|
Wątróbka drobiowa |
2,67 |
Cielęcina |
2,51 |
Wołowina |
2,32 |
Wieprzowina |
2,2 |
Pierś z indyka |
1,28 |
Pierś z kurczaka |
0,68 |
Jaja |
|
Żółtko jajka |
2,93 |
Jajko kurze |
1,2 |
Białko jajka |
0,02 |
Nabiał |
|
Ser gouda |
3,9 |
Ser edamski |
3,75 |
Ser feta |
2,88 |
Ser parmezan |
2,75 |
Ser camembert |
2,38 |
Jogurt naturalny |
0,6 |
Ser twarogowy chudy |
0,45 |
Ryby i owoce morza |
|
Ostrygi |
60–120 |
Krewetki |
0,94 |
Tuńczyk w wodzie (z puszki) |
0,82 |
Mintaj |
0,47 |
Łosoś |
0,34 |
Dorsz |
0,31 |
Produkty roślinne |
|
Rośliny strączkowe (suche nasiona) |
|
Soczewica |
3,6 |
Biała fasola |
3,54 |
Soja |
3,46 |
Czerwona fasola |
2,84 |
Ciecierzyca |
1,53 |
Orzechy, nasiona i pestki |
|
Pestki dyni |
7,81 |
Siemię lniane |
7,8 |
Sezam |
7,75 |
Orzechy nerkowca |
5,78 |
Nasiona chia |
4,58 |
Migdały |
3,19 |
Nasiona słonecznika |
2,7 |
Orzechy włoskie |
2,7 |
Pistacje |
2,25 |
Orzechy arachidowe (fistaszki) |
2,12 |
Orzechy brazylijskie |
2,03 |
Produkty zbożowe |
|
Otręby pszenne |
4,8 |
Komosa ryżowa |
3,9 |
Mąka żytnia pełnoziarnista |
3,84 |
Kasza gryczana |
3,5 |
Kasza jaglana |
3,4 |
Płatki owsiane |
3,16 |
Kasza jęczmienna |
2,14 |
Chleb żytni pełnoziarnisty |
1,76 |
Przyswajalność cynku zależy także od obecności innych składników w diecie. Na poziom cynku korzystnie wpływa białko zwierzęce i kwas cytrynowy. Negatywnie: fityniany, błonnik pokarmowy, szczawiany i alkohol.
Fityniany to naturalne substancje, które znajdują się w niektórych gatunkach roślin. Mają właściwości, które wiążą minerały (w tym właśnie cynk) i utrudniają ich wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Można jednak zmniejszyć ich negatywny wpływ. Produkty bogate w cynk warto przygotowywać w określony sposób. W tym przypadku przydatne staje się namaczanie, kiełkowanie. Tyczy się to w szczególności nasion roślin strączkowych i orzechów.
Co jeszcze może ograniczać korzyści z diety bogatej w cynk? Istnieje takie pojęcie jak zespół złego wchłaniania. To stan, w którym jelita nie są w stanie wchłonąć odpowiednich ilości składników odżywczych. Często jest to wynik chorób (np. celiakii, choroby Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącego zespołu jelita grubego). Zespół złego wchłaniania można zaobserwować także u pacjentów po operacjach przewodu pokarmowego oraz osób starszych.
W takich przypadkach konieczne może okazać się wprowadzenie suplementacji. Jej dawki powinny być jednak dostosowane do potrzeb konkretnej osoby. Dzięki temu można uniknąć nadmiaru cynku i jego negatywnych konsekwencji.
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
MILSANI to produkty na każdą okazję, których skład sprawi, że zarówno kanapka, jak i deser staną się jeszcze pyszniejsze! Poznaj je i zaproś do swojej kuchni.
Wesoły Kurnik to nasza marka własna, która dostarcza jajek od szczęśliwych kur.
W asortymencie marki Trader Joe’s znajdują się wysokiej jakości orzechy, nasiona, mieszanki bakaliowe oraz owoce suszone jak i owoce w zalewie.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)