Witaminy z grupy B – czy jesteś w stanie wymienić je wszystkie? Wśród najważniejszych wyszczególnia się osiem różnych związków (lub całych podgrup). Każda z nich ma odmienne funkcje i właściwości. Wspólnie jednak wspierają wiele procesów metabolicznych w organizmie – nie bez powodu klasyfikowane są do jednej grupy.
Dziś pod lupę bierzemy witaminę B6. Dlaczego jest tak ważnym elementem tej całej układanki? Jak działa? Gdzie naturalnie występuje?
Nazwa witamina B6 wbrew pozorom nie odnosi się do jednej substancji. To grupa związków chemicznych o podobnej budowie. Należą do nich: pirydoksyna, pirydoksal i pirydoksamina. Wszystkie trzy substancje warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Ciekawostka
Błędne jest zamienne określanie witaminy B6 pirydoksyną. Chociaż często można się z tym spotkać, nie warto powielać tego błędu. Pirydoksyna to tylko jedna z wielu form tej witaminy. Związek ten w organizmie musi zostać przekształcony w swoje aktywne formy (koenzymy).
Witamina B6 jest rozpuszczalna w wodzie. Tak jak w przypadku innych witamin z grupy B, nie jesteśmy w stanie gromadzić jej na zapas. Nietrudno się więc domyślić, że w takim wypadku konieczne jest regularne dostarczanie jej z pożywieniem.
Witamina B6 bierze udział w ponad 100 reakcjach enzymatycznych, które zachodzą w naszym ciele. Przede wszystkim wspomaga metabolizm aminokwasów (pojedynczych cząsteczek białek), węglowodanów i tłuszczów. Jest potrzebna do tego, by organizm mógł przetwarzać pokarm na niezbędne substancje i energię.
Odpowiada również za produkcję hemoglobiny (jej niedobór może prowadzić do niedokrwistości). Działa na układ odpornościowy – wzmacnia mechanizmy obronne organizmu.
Ważnym zadaniem witaminy B6 jest także regulacja pracy układu nerwowego. Wspiera prawidłową funkcję neuronów (komórek nerwowych) – wpływa na nastrój, pamięć i zdolność koncentracji. Dzięki niej możliwa jest także produkcja (syntezowanie) ważnych neuroprzekaźników – serotoniny, dopaminy czy kwasu gamma-aminomasłowego (GABA).
Sprawdź swoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6. Zajrzyj do tabelki. Ile musisz dostarczać jej w diecie?
Wiek |
Zalecane dzienne spożycie (mg) |
Dzieci (1–3 lata) |
0,5 |
Dzieci (4–6 lat) |
0,6 |
Dzieci (7–9 lat) |
1,0 |
Chłopcy i mężczyźni (10–50 lat) |
1,2–1,3 |
Mężczyźni (>50 lat) |
1,7 |
Dziewczęta i kobiety (10–50 lat) |
1,2–1,3 |
Kobiety (>50 lat) |
1,5 |
Kobiety w ciąży |
1,9 |
Kobiety karmiące piersią |
2,0 |
Na zapotrzebowanie na witaminę B6 wpływa wiele czynników – intensywny wysiłek fizyczny, stres, ciąża czy stosowanie niektórych leków (np. doustnych środków antykoncepcyjnych). Również dieta uboga w białko może zmniejszyć skuteczność wchłaniania (przyswajania) witaminy B6.
Wszystkie te kwestie mogą zwiększać ryzyko potencjalnych niedoborów. Jak im zapobiegać? Warto wiedzieć, gdzie występuje witamina B6 i regularnie uwzględniać te produkty w swojej diecie.
Co zawiera witaminę B6? Znajdziesz ją zarówno w produktach zwierzęcych, jak i roślinnych.
Do najbogatszych źródeł pochodzenia zwierzęcego zalicza się mięso, ryby i podroby. Produkty roślinne bogate w witaminę B6 to przede wszystkim warzywa strączkowe, orzechy, pestki oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.
Sprawdź tabelkę – poznaj produkty bogate w witaminę B6.
Źródła witaminy B6 |
mg na 100 g produktu |
Drożdże piekarskie |
3,5–10,0 |
Kiełki pszenicy |
2,52 |
Otręby pszenne |
1,33 |
Łosoś |
0,97 |
Wątróbka cielęca |
0,9 |
Wątróbka wołowa |
0,84 |
Soja (suche nasiona) |
0,81 |
Orzechy włoskie |
0,73 |
Kasza gryczana |
0,67 |
Wątróbka wieprzowa |
0,65 |
Pierś z indyka |
0,59 |
Ryż biały |
0,55 |
Fasola biała (suche nasiona) |
0,53 |
Pstrąg |
0,52 |
Schab |
0,52 |
Makrela |
0,5 |
Halibut |
0,43 |
Śledź |
0,42 |
Wątróbka drobiowa |
0,4 |
Cielęcina |
0,4 |
Banany |
0,36 |
Ziemniaki |
0,3 |
Awokado |
0,29 |
Dorsz |
0,2 |
Kukurydza |
0,2 |
Jaja |
0,11 |
Witamina B6 jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury i światła. Obróbka termiczna (gotowanie, smażenie czy pieczenie) może prowadzić do utraty nawet 30–50% ilości tej witaminy w produktach spożywczych.
Co to oznacza w praktyce? Im dłużej będziesz gotować, smażyć czy piec dany składnik, tym mniej witaminy B6 w nim pozostanie. Co z tego wynika? Sięgaj po świeże produkty lub obrabiaj je możliwie krótko. Oczywiście na tyle długo, by nie były surowe.
Podobnie wpływają procesy, o których często nie myślimy, czyli te związane z produkcją. Mielenie ziaren, puszkowanie, konserwowanie także obniża zawartość witaminy B6. Warto o tym pamiętać.
To kolejne argumenty za tym, by włączyć do diety jeszcze więcej źródeł tego ważnego składnika.
Niedobór witaminy B6 nie występuje często. Jeśli dbasz o zbilansowaną dietę, nie masz się czym martwić.
Są jednak osoby, które są bardziej na niego narażone. Do grup podwyższonego ryzyka należą pacjenci z chorobami wątroby, przewlekłymi chorobami nerek, cukrzycą, a także osoby, które często spożywają alkohol.
Objawy niedoboru witaminy B6.
○ drażliwość
○ bezsenność
○ osłabienie mięśni
○ zmiany nastroju.
○ zajady
○ zapalenie języka i jamy ustnej
○ egzemy
○ łojotokowe zapalenie skóry.
○ depresji
○ zaburzeń koncentracji
○ niedokrwistości (anemii)
○ drżenia rąk
○ osłabienia odporności
○ poważniejszych objawów neurologicznych.
Długoterminowe skutki niedoboru witaminy B6 wiążą się z rozwojem chorób układu nerwowego, trudnościami z pamięcią oraz znacznie zwiększonym ryzykiem infekcji. Warto być uważnym na pierwsze niepokojące symptomy.
Nadmiar witaminy B6 wyłącznie z pożywienia jest praktycznie niemożliwy. To suplementacja w nadmiernych ilościach może prowadzić do toksycznych skutków.
Objawy nadmiaru witaminy B6 to:
Czy łatwo przedawkować witaminę B6?
W Polsce maksymalna dzienna dawka źródeł tego związku w suplementach diety wynosi 18 mg – za szkodliwe dla zdrowia uznaje się wartości powyżej 500 mg. W praktyce przyjęcie takich dawek jest bardzo trudne, nie jest jednak niemożliwe.
Należy pamiętać, by po suplementy sięgać tylko, jeśli mamy do tego faktyczne wskazanie. Nieświadome przyjmowanie jakichkolwiek preparatów może być dla nas naprawdę niebezpieczne. Podstawą dbania o zdrowie zawsze powinna być odżywcza dieta.
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Pyszne wędliny wieprzowe, z kurczaka i z indyka, w tym polędwice, kiełbasy, parówki, kabanosy, schab i nie tylko - to asortyment naszej marki Wędliniarnia.
W asortymencie marki Dobre Plony znajdują się produkty mączne oraz kasze, groch, fasola oraz cała gama chlebów tostowych. Wszystko to, co naturalnie zebrane prosto z pola, otrzymane od natury, zebrane przez rolnika i dostarczone prosto do ALDI. Na zdrowie!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)