1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Źródła witaminy C – co ma najwięcej witaminy C?
r

Źródła witaminy C – co ma najwięcej witaminy C?

Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) to niezbędny składnik każdej zdrowej diety. Być może kojarzysz ją jako broń, którą stosujesz w walce z przeziębieniem. Jednak, czy tylko do tego sprowadza się jej funkcja?

Sprawdź, jaką ważną rolę odgrywa witamina C w Twoim ciele, jakie produkty są jej najlepszym naturalnym źródłem i co z suplementacją?

Witamina C – właściwości i rola w organizmie człowieka

Witamina C to silny antyoksydant. Brzmi dość konkretnie, jednak co to właściwie znaczy? Właściwości antyoksydacyjne (inaczej nazywane przeciwutleniającymi) produktów bogatych w witaminę C, polegają na skutecznym niszczeniu wolnych rodników.

Komórki w Twoim organizmie zbudowane są z pojedynczych cząsteczek. Wyobraź sobie, że aby Twoje tkanki i narządy prawidłowo funkcjonowały, wszystkie te cząsteczki muszą trzymać się za „ręce” (i tym samym tworzyć trwałe błony wszystkich komórek).

Istnieją jednak cząsteczki, które krążą w Twoim organizmie z jedną wolną „ręką” (elektronem) i za wszelką cenę chcą się czegoś chwycić. Kiedy to zrobią, zaczyna się proces utleniania, który szkodliwie wpływa na budowę komórek i zaburza ich pracę. Niestety wolne rodniki są bardzo aktywne. Z łatwością łapią inne cząsteczki i powodują negatywne skutki. Przyspieszają starzenie się i powodują wiele chorób — choroby serca i niektóre rodzaje nowotworów.

Skąd biorą się wolne rodniki? Przyczyny są różne. Te niestabilne cząsteczki powstają zarówno w naturalnych procesach toczących się w Twoim organizmie, jak i pod wpływem czynników pochodzących z zewnątrz — promieniowania słonecznego, zanieczyszczenia powietrza, palenia papierosów, a także z powodu niezdrowej diety.

Kwas askorbinowy bardzo skutecznie niszczy wolne rodniki. Dodatkowo witamina C pomaga także w odnawianiu innych antyoksydantów np. witaminy E. Dzięki temu jeszcze bardziej zwiększa skuteczną ochronę komórek.

Dodatkowo witamina C wspiera obronę przeciwzapalną. Samo zapalenie to naturalna reakcja obronna organizmu. Jednak nawet drobne przewlekłe zapalenia mogą przyczyniać się do wielu chorób przewlekłych. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym źródła witaminy C będą zmniejszać poziom szkodliwych substancji, które powstają podczas procesów zapalnych.

Jedz produkty z witaminą C i wspieraj naturalne mechanizmy obronne. Chroń się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i przewlekłym zapaleniem.

Witamina C jest również niezbędna do produkcji kolagenu. Bardzo ważnego białka dla zdrowia skóry, ścięgien, więzadeł i naczyń krwionośnych. Dzięki niej Twoja skóra zachowuje elastyczność, a rany leczą się szybciej. Pomaga także w utrzymaniu zdrowych zębów i dziąseł.

Ta witamina wspiera również Twoją odporność. Aktywuje białe krwinki, które są odpowiedzialne za zwalczanie infekcji. Dodatkowo produkty bogate w witaminę C będą zwiększać wchłanianie żelaza z pożywienia. Jest to niezwykle ważne dla zapobiegania anemii.

Witamina C jest niezbędna w produkcji niektórych neuroprzekaźników (substancji, które przenoszą impulsy nerwowe). Dzięki temu odpowiednia zawartość witaminy C w diecie wpływa na Twoje samopoczucie i zdrowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Zapotrzebowanie na witaminę C

Witamina C, jako witamina rozpuszczalna w wodzie, nie gromadzi się w Twoim organizmie w znaczących ilościach. Twój organizm wykorzystuje jej tyle, ile potrzebuje, a nadmiar usuwa.

Ma to znaczenie w kwestii dziennego zapotrzebowania na witaminę C – Twoja dieta każdego dnia musi zawierać dużo witaminy C, ponieważ Twój organizm nie jest w stanie jej magazynować „na później". Jednak spokojnie – najbogatsze źródła witaminy C są naprawdę łatwo dostępne.

Zalecane dzienne dawki witaminy C

WIEK

(mg/dobę)

DZIECI

1–3 lata

4–6 lat

7–9 lat

40

50

50

KOBIETY

10–12 lat

13–15 lat

16–18 lat

> 18 lat

50

65

65

75

KOBIETY W CIĄŻY I KARMIĄCE PIERSIĄ

< 19 lat

≥ 19 lat

80 i 115

70 i 100

MĘŻCZYŹNI

10–12 lat

13–15 lat

16–18 lat

> 18 lat

50

75

75

90

 

Jakie są objawy niedoboru witaminy C?

Objawy niedoboru witaminy C mogą być różne. Możesz doświadczyć ogólnego osłabienia i zmęczenia. Twoja skóra może stać się sucha i szorstka, a rany mogą goić się wolniej. Możesz zauważyć, że łatwo powstają u ciebie siniaki, a Twoje dziąsła stają się osłabione i krwawią np. podczas szczotkowania zębów.

W przypadku długotrwałego niedoboru mogą wystąpić bóle i obrzęki stawów. Twoja odporność może być obniżona, a co za tym idzie, będziesz bardziej podatny na infekcje.

W skrajnych przypadkach niedobór witaminy C może prowadzić do szkorbutu, chociaż obecnie jest to bardzo rzadko spotykane.

Gdzie występuje witamina C? Źródła witaminy C

Już wiesz, dlaczego warto stosować dietę, która zawiera witaminę C i ile musisz jej codziennie dostarczać. Jednak gdzie występuje witamina C? Sprawdź, w jakich produktach jest jej najwięcej.

Co ma najwięcej witaminy C?

Witaminę C obecna jest w produktach roślinnych, przede wszystkim w owocach i warzywach.

Gdzie jest najwięcej witaminy C? Musisz wiedzieć, że najwięcej kwasu askorbinowego znajdziesz w świeżych i surowych produktach. Witamina C jest bardzo wrażliwa na ciepło, światło, powietrze, a nawet krojenie, tarcie i szatkowanie.

Jeśli jesz produkty, w których występuje najwięcej witaminy C, staraj się spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie, unikać długiego gotowania czy moczenia w wodzie.

Owoce i warzywa bogate w witaminę C – co ma dużo witaminy C?

Jak już wspominaliśmy najlepsze naturalne źródła witaminy C to owoce i warzywa.

Owoce bogate w witaminę C to najlepszy sposób na dzienną porcję tego składnika. Czy wiesz, że tylko 2 kiwi zawierają witaminę C w ilościach, które odpowiadają Twojemu dziennemu zapotrzebowaniu? Poznaj jednak inne owoce z witaminą C, z którymi równie łatwo zjesz zalecane ilości kwasu askorbinowego:

  • owoce cytrusowe,
  • czarna porzeczka,
  • truskawka,
  • rokitnik,
  • dzika róża.

Chociaż z pewnością prędzej wymienisz owoce z witaminą C, to pamiętaj, że niektóre warzywa również mogą pochwalić się naprawdę wysoką zawartością tego składnika. Które warzywa bogate w witaminę C koniecznie musisz włączyć do swojego jadłospisu? Oto one:

  • natka pietruszki,
  • papryka czerwona,
  • brukselka,
  • szpinak,
  • brokuły,
  • kalafior,
  • jarmuż.

Zawartość witaminy C w produktach – tabela

PRODUKT

(mg/100 g)

OWOCE

Czarne porzeczki

Poziomki

Kiwi

Cytryna

Pomarańcza

Czereśnie

Truskawki

Dzika róża

Rokitnik

182

60

59

50

49

40

66

280

350

WARZYWA

Natka pietruszki

Papryka czerwona

Jarmuż

Brukselka

Szpinak

Brokuły

Kalafior

Kalarepa

Kapusta biała

Kapusta czerwona

178

144

120

94

68

83

69

64

48

54

 

Suplementy diety z witaminą C – czy to dobre źródła witaminy C?

Czy spotkałeś się kiedyś z suplementami diety z witaminą C w roli idealnego rozwiązania na zwiększenie spożycia tej witaminy? Witamina C często polecana jest jako sposób na szybszy powrót do zdrowia. W rzeczywistości nie ma rzetelnych badań, które potwierdzałyby, że jej „nadprogramowe" spożycie przyspiesza leczenie.

Pamiętaj, że najlepszy sposób na zdrowie to regularna troska o zalecaną ilość witaminy C. Pełnowartościowa dieta bogata w świeże owoce i warzywa zapewni Ci nie tylko kwas askorbinowy, ale również inne ważne składniki odżywcze. Suplementy mogą być pomocne w niektórych sytuacjach, jednak nie zastąpią zdrowej codziennej diety. Pamiętaj, że naturalne źródła witaminy C oferują więcej korzyści zdrowotnych i są lepiej przyswajane przez organizm niż suplementy.

Bibliografia:

  1. Janda, K., Kasprzak, M., & Wolska, J. (2015). Witamina C–budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom. J. Life Sci, 61(4), 419-425.
  2. Maćkowiak, K., & Torliński, L. (2007). Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka. Nowiny Lekarskie, 76(4), 349-356.
  3. Puzanowska-Tarasiewicz, H., Kuźmicka, L., & Tarasiewicz, M. (2010). Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu. Bromat. Chem. Toksykol, 43(2010), 1.
  4. Wierzbicka, B., & Kuskowska, M. (2002). Wpływ wybranych czynników na zawartość witaminy C w warzywach. Acta Scientiarum Polonorum Hortorum Cultus, 1(2), 49-57.
  5. Gawęcki, J., Berger, S., & Brzozowska, A. (2011). Żywienie człowieka. Wydawnictwo Naukowe PWN.
  6. Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (Vol. 83). Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny.
  7. Kunachowicz, H., Nadolna, I., Iwanow, K., & Przygoda, B. (2016). Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
s

All Seasons

Twórz pyszne dania pełne zdrowych warzyw i owoców przez cały rok z przetworami i mrożonkami All Seasons.

Więcej
g

Grandessa

Pyszne przetwory owocowe w wielu smakach znajdziecie na naszych półkach pod marką Grandessa.

Więcej
Trader Joe's

Trader Joe's

W asortymencie marki Trader Joe’s znajdują się wysokiej jakości orzechy, nasiona, mieszanki bakaliowe oraz owoce suszone jak i owoce w zalewie.

Więcej
e

Owoce i warzywa

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch