Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) to niezbędny składnik każdej zdrowej diety. Być może kojarzysz ją jako broń, którą stosujesz w walce z przeziębieniem. Jednak, czy tylko do tego sprowadza się jej funkcja?
Sprawdź, jaką ważną rolę odgrywa witamina C w Twoim ciele, jakie produkty są jej najlepszym naturalnym źródłem i co z suplementacją?
Witamina C to silny antyoksydant. Brzmi dość konkretnie, jednak co to właściwie znaczy? Właściwości antyoksydacyjne (inaczej nazywane przeciwutleniającymi) produktów bogatych w witaminę C, polegają na skutecznym niszczeniu wolnych rodników.
Komórki w Twoim organizmie zbudowane są z pojedynczych cząsteczek. Wyobraź sobie, że aby Twoje tkanki i narządy prawidłowo funkcjonowały, wszystkie te cząsteczki muszą trzymać się za „ręce” (i tym samym tworzyć trwałe błony wszystkich komórek).
Istnieją jednak cząsteczki, które krążą w Twoim organizmie z jedną wolną „ręką” (elektronem) i za wszelką cenę chcą się czegoś chwycić. Kiedy to zrobią, zaczyna się proces utleniania, który szkodliwie wpływa na budowę komórek i zaburza ich pracę. Niestety wolne rodniki są bardzo aktywne. Z łatwością łapią inne cząsteczki i powodują negatywne skutki. Przyspieszają starzenie się i powodują wiele chorób — choroby serca i niektóre rodzaje nowotworów.
Skąd biorą się wolne rodniki? Przyczyny są różne. Te niestabilne cząsteczki powstają zarówno w naturalnych procesach toczących się w Twoim organizmie, jak i pod wpływem czynników pochodzących z zewnątrz — promieniowania słonecznego, zanieczyszczenia powietrza, palenia papierosów, a także z powodu niezdrowej diety.
Kwas askorbinowy bardzo skutecznie niszczy wolne rodniki. Dodatkowo witamina C pomaga także w odnawianiu innych antyoksydantów np. witaminy E. Dzięki temu jeszcze bardziej zwiększa skuteczną ochronę komórek.
Dodatkowo witamina C wspiera obronę przeciwzapalną. Samo zapalenie to naturalna reakcja obronna organizmu. Jednak nawet drobne przewlekłe zapalenia mogą przyczyniać się do wielu chorób przewlekłych. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym źródła witaminy C będą zmniejszać poziom szkodliwych substancji, które powstają podczas procesów zapalnych.
Jedz produkty z witaminą C i wspieraj naturalne mechanizmy obronne. Chroń się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i przewlekłym zapaleniem.
Witamina C jest również niezbędna do produkcji kolagenu. Bardzo ważnego białka dla zdrowia skóry, ścięgien, więzadeł i naczyń krwionośnych. Dzięki niej Twoja skóra zachowuje elastyczność, a rany leczą się szybciej. Pomaga także w utrzymaniu zdrowych zębów i dziąseł.
Ta witamina wspiera również Twoją odporność. Aktywuje białe krwinki, które są odpowiedzialne za zwalczanie infekcji. Dodatkowo produkty bogate w witaminę C będą zwiększać wchłanianie żelaza z pożywienia. Jest to niezwykle ważne dla zapobiegania anemii.
Witamina C jest niezbędna w produkcji niektórych neuroprzekaźników (substancji, które przenoszą impulsy nerwowe). Dzięki temu odpowiednia zawartość witaminy C w diecie wpływa na Twoje samopoczucie i zdrowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Witamina C, jako witamina rozpuszczalna w wodzie, nie gromadzi się w Twoim organizmie w znaczących ilościach. Twój organizm wykorzystuje jej tyle, ile potrzebuje, a nadmiar usuwa.
Ma to znaczenie w kwestii dziennego zapotrzebowania na witaminę C – Twoja dieta każdego dnia musi zawierać dużo witaminy C, ponieważ Twój organizm nie jest w stanie jej magazynować „na później". Jednak spokojnie – najbogatsze źródła witaminy C są naprawdę łatwo dostępne.
Zalecane dzienne dawki witaminy C
WIEK |
(mg/dobę) |
DZIECI |
|
1–3 lata 4–6 lat 7–9 lat |
40 50 50 |
KOBIETY |
|
10–12 lat 13–15 lat 16–18 lat > 18 lat |
50 65 65 75 |
KOBIETY W CIĄŻY I KARMIĄCE PIERSIĄ |
|
< 19 lat ≥ 19 lat |
80 i 115 70 i 100 |
MĘŻCZYŹNI |
|
10–12 lat 13–15 lat 16–18 lat > 18 lat |
50 75 75 90 |
Objawy niedoboru witaminy C mogą być różne. Możesz doświadczyć ogólnego osłabienia i zmęczenia. Twoja skóra może stać się sucha i szorstka, a rany mogą goić się wolniej. Możesz zauważyć, że łatwo powstają u ciebie siniaki, a Twoje dziąsła stają się osłabione i krwawią np. podczas szczotkowania zębów.
W przypadku długotrwałego niedoboru mogą wystąpić bóle i obrzęki stawów. Twoja odporność może być obniżona, a co za tym idzie, będziesz bardziej podatny na infekcje.
W skrajnych przypadkach niedobór witaminy C może prowadzić do szkorbutu, chociaż obecnie jest to bardzo rzadko spotykane.
Już wiesz, dlaczego warto stosować dietę, która zawiera witaminę C i ile musisz jej codziennie dostarczać. Jednak gdzie występuje witamina C? Sprawdź, w jakich produktach jest jej najwięcej.
Witaminę C obecna jest w produktach roślinnych, przede wszystkim w owocach i warzywach.
Gdzie jest najwięcej witaminy C? Musisz wiedzieć, że najwięcej kwasu askorbinowego znajdziesz w świeżych i surowych produktach. Witamina C jest bardzo wrażliwa na ciepło, światło, powietrze, a nawet krojenie, tarcie i szatkowanie.
Jeśli jesz produkty, w których występuje najwięcej witaminy C, staraj się spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie, unikać długiego gotowania czy moczenia w wodzie.
Jak już wspominaliśmy najlepsze naturalne źródła witaminy C to owoce i warzywa.
Owoce bogate w witaminę C to najlepszy sposób na dzienną porcję tego składnika. Czy wiesz, że tylko 2 kiwi zawierają witaminę C w ilościach, które odpowiadają Twojemu dziennemu zapotrzebowaniu? Poznaj jednak inne owoce z witaminą C, z którymi równie łatwo zjesz zalecane ilości kwasu askorbinowego:
Chociaż z pewnością prędzej wymienisz owoce z witaminą C, to pamiętaj, że niektóre warzywa również mogą pochwalić się naprawdę wysoką zawartością tego składnika. Które warzywa bogate w witaminę C koniecznie musisz włączyć do swojego jadłospisu? Oto one:
PRODUKT |
(mg/100 g) |
OWOCE |
|
Czarne porzeczki Poziomki Kiwi Cytryna Pomarańcza Czereśnie Truskawki Dzika róża Rokitnik |
182 60 59 50 49 40 66 280 350 |
WARZYWA |
|
Natka pietruszki Papryka czerwona Jarmuż Brukselka Szpinak Brokuły Kalafior Kalarepa Kapusta biała Kapusta czerwona |
178 144 120 94 68 83 69 64 48 54 |
Czy spotkałeś się kiedyś z suplementami diety z witaminą C w roli idealnego rozwiązania na zwiększenie spożycia tej witaminy? Witamina C często polecana jest jako sposób na szybszy powrót do zdrowia. W rzeczywistości nie ma rzetelnych badań, które potwierdzałyby, że jej „nadprogramowe" spożycie przyspiesza leczenie.
Pamiętaj, że najlepszy sposób na zdrowie to regularna troska o zalecaną ilość witaminy C. Pełnowartościowa dieta bogata w świeże owoce i warzywa zapewni Ci nie tylko kwas askorbinowy, ale również inne ważne składniki odżywcze. Suplementy mogą być pomocne w niektórych sytuacjach, jednak nie zastąpią zdrowej codziennej diety. Pamiętaj, że naturalne źródła witaminy C oferują więcej korzyści zdrowotnych i są lepiej przyswajane przez organizm niż suplementy.
Twórz pyszne dania pełne zdrowych warzyw i owoców przez cały rok z przetworami i mrożonkami All Seasons.
Pyszne przetwory owocowe w wielu smakach znajdziecie na naszych półkach pod marką Grandessa.
W asortymencie marki Trader Joe’s znajdują się wysokiej jakości orzechy, nasiona, mieszanki bakaliowe oraz owoce suszone jak i owoce w zalewie.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)