Witamina D to związek o wielokierunkowym działaniu. W medycynie i nauce mówi się o niej, że ma działanie plejotropowe – wpływa na wiele procesów w organizmie, które nie są ze sobą powiązane.
Nie tylko dlatego witamina D jest tak szczególna. Na tle innych witamin wyróżnia się tym, że nasz organizm potrafi ją produkować – i to nie byle jak, bo pod wpływem słońca. To właśnie ta synteza (produkcja) jest jej głównym źródłem.
Niestety w polskich warunkach nietrudno o jej niedobór. Dlaczego? Gdzie występuje witamina D? Skąd ją czerpać?
Witamina D to związek, który odpowiada za kilka bardzo ważnych procesów. Jak wcześniej wspomnieliśmy – kwestie te nie są ze sobą powiązane. Witamina D wspiera między innymi:
Witamina D występuje w dwóch formach: D2 i D3.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D wynosi 15 µg/dzień lub 600 IU – to ta sama wartość. 1 µg to 40 jednostek międzynarodowych (oznaczonych jako I.U. albo j.m.).
Główne źródło witaminy D dla ludzi to synteza skórna, czyli produkcja witaminy pod wpływem promieniowania słonecznego.
To bardzo naturalny i wydajny sposób, jednak zależny od kilku czynników. Dlaczego? Bo witamina D wytwarzana jest w skórze tylko wtedy, gdy słońce znajduje się wystarczająco wysoko na niebie (gdy promienie słoneczne padają na skórę pod odpowiednim kątem).
Proces ten zachodzi najszybciej w miesiącach letnich, kiedy przebywasz na słońcu w godzinach okołopołudniowych, czyli między 10:00 a 15:00. W tym czasie wystarczy wystawienie skóry na słońce przez około 15–20 minut dziennie.
Czynniki, które wpływają na syntezę witaminy D w skórze to:
Najlepsze źródło witaminy D to słońce (oczywiście w dużym uproszczeniu). Pamiętaj jednak, że dieta także ma znaczenie. Warto sięgnąć po produkty bogate w ten związek. Chociaż jest ich stosunkowo niewiele, to wciąż mogą być częścią profilaktyki (zapobiegania) niedoborom witaminy D.
Szacuje się, że produkty zawierające witaminę D mogą pokryć ok. 20–40% dziennego zapotrzebowania.
Naturalna witamina D znajduje się w ograniczonej ilości produktów głównie pochodzenia zwierzęcego.
W czym jest najwięcej witaminy D? Podajemy wartości µg (IU) na 100 g produktu.
Produkty pochodzenia zwierzęcego:
W przypadku produktów pochodzenia roślinnego możemy mówić o nielicznych naturalnych źródłach. Jednak na rynku powszechnie dostępna jest żywność wzbogacana (fortyfikowana).
Istnieją pewne sposoby na to, aby w bezpieczny i skuteczny sposób zwiększać zawartość witaminy D w produktach. Oprócz tego niektórzy producenci mają wręcz obowiązek to robić. Czy wiesz, że margaryny ustawowo muszą być fortyfikowane witaminą D?
Ciężko jest jednak podać konkretne zawartości w tabelce. Wszystko zależy od praktyk producenta. Jeśli szukasz witaminy D w produktach roślinnych, zwróć uwagę na etykiety:
Źródłem witaminy D2 są grzyby. Na jej zawartość także mają wpływ zmienne czynniki – środowisko wzrostu i ilość promieni UV. Szacuje się jednak, że 100 g grzybów (np. pieczarek) dostarcza ok. 10–20 µg witaminy D.
Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy D mogą być niebezpieczne.
Przy niedoborze może pojawić się:
U dzieci niedobór witaminy D może prowadzić do krzywicy, a u dorosłych do osteomalacji (wczesnego stadium osteoporozy, które wiąże się z większym ryzykiem złamań).
Nadmiar witaminy D zdarza się rzadziej, najczęściej na skutek nadmiernej suplementacji. Objawia się:
Suplementacja witaminy D jest zalecana większości osób. W Polsce (z uwagi na nasze położenie geograficzne) to wręcz konieczność.
Witamina D3 w jedzeniu faktycznie występuje. Są to jednak znikome ilości. Spójrz na to praktycznie – czy jesteś w stanie codziennie jeść ryby? I to jeszcze w odpowiednich ilościach? Chociaż na pewno byłoby to zdrowe, to dla większości z nas zwyczajnie niemożliwe.
W twojej diecie znajdują się te produkty, w których jest witamina D? To dobrze! Mimo tego warto ją suplementować. Kiedy?
Złów COŚ świeżego w ALDI! Wyrusz w podróż pełną smaków z mórz i oceanów z naszą marką Golden Seafood.
Wesoły Kurnik to nasza marka własna, która dostarcza jajek od szczęśliwych kur.
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
MILSANI to produkty na każdą okazję, których skład sprawi, że zarówno kanapka, jak i deser staną się jeszcze pyszniejsze! Poznaj je i zaproś do swojej kuchni.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)