1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Dania z grilla i dodatki
  4. Stek z wołowiny Black Angus z grilla

Stek z wołowiny Black Angus z grilla

x

średni

10min.

15min.

4 Porcje
1/2 szklanki keczupu
1/4 szklanki melasy
1/3 szklanki octu
1 łyżka białego cukru
2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1 szklanka mocnego piwa
750 g steków z rostbefu lub antrykotu Black Angus
szczypta soli i czarnego pieprzu do smaku
Poleć przepis

Krok 1.

Wlej keczup, melasę i ocet do miski; dodaj biały cukier, 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli, pieprz cayenne, kminek, ziele angielskie i cynamon. Ubijaj, aż sos będzie gładki. Wlej piwo.

Krok 2.

Umieść steki w niereaktywnym pojemniku; polej sosem mięso. Zrób co najmniej 100 otworów z każdej strony w steku z boku za pomocą 2 widelców.

Krok 3.

Przykryj pojemnik folią i marynuj wołowinę od 8 do 12 godzin.

Krok 4.

Wyjmij mięso z marynaty i osuszyć ręcznikami papierowymi. Resztki marynaty wlej do rondla, umieść na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aby uzyskać sos do fastrygowania.

Krok 5.

Rozgrzej grill na świeżym powietrzu na wysoką temperaturę i lekko nasmaruj ruszt. Steki dopraw solą i czarnym pieprzem.

Krok 6.

Grilluj steki przez 2,5 minuty; obróć mięso na ruszcie pod kątem 45 stopni, aby zrobić diamentowe ślady grillowania; grilluj jeszcze przez 2,5 minuty. Powtórz na drugiej stronie, obracając mięso o 45 stopni i grilluj jeszcze 2,5 minuty.

Krok 7.

Odwróć steki na oryginalną stronę i posmaruj sosem. Kontynuuj grillowanie, aż sos przylgnie do mięsa, około 30 sekund. Odwróć mięso i posmaruj drugą stronę sosem. Sos przypali się, jeśli będzie gotowany zbyt długo. Powtórz jeszcze 1 raz, smarując i polewając sosem mięso przez około 30 sekund z każdej strony. Termometr do mięsa z natychmiastowym odczytem, ​​umieszczony w najgrubszej części steku, powinien wskazywać 52 stopnie C.

Krok 8.

Przełóż stek na talerz i odstaw na 5 do 10 minut, a następnie pokrój wzdłuż środka; pokrój każdą połowę w poprzek na plasterki. Skrop plastry sosem przed podaniem.

Poleć przepis
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch