średni
30min.
4 Porcje | |
---|---|
2 kg | karkówki wieprzowej |
0,5 kg | boczku |
45 g | soli |
10 ząbków | czosnku, obranych i posiekanych |
3 łyżeczki | pieprzu czarnego |
5-6 ziaren | jałowca, posiekanych lub zmielonych |
300 ml | zimnej wody |
jelita wieprzowe o średnicy ok. 26-30mm. |
Jelita wp. namoczyć w wodzie na kilka godzin, następnie dokładnie przepłukać w środku. Z karkówki wykroić mięso bez tłuszczu i ścięgien i pokroić w drobną kostkę. Pozostałą część karczku z tłuszczem i błonami zmielić w maszynce na drobnych oczkach.
Z boczku odciąć skórę, wyciąć chrząstki i również zmielić. Mięso wymieszać z przyprawami, powoli dolewać zimną wodę i wyrabiać przez kilka minut. Odstawić na 2-3 godziny w temp. pokojowej.
Wcześniej przygotowane jelita związać z jednej strony i napełniać masą mięsną, odcinki powinny mieć dł. ok. 20 cm. W celu pozbycia się powietrza, kiełbasę wywałkować a pozostałe pęcherzyki poprzebijać szpilką. Tak przygotowana idealna do gotowania/smażenia/pieczenia i wędzenia.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)