Nietolerancja laktozy to nadwrażliwość układu pokarmowego, która dotyka spory odsetek Polaków. Jak się bowiem okazuje, około 70% populacji jest nią dotknięta w mniejszym lub większym stopniu. Jeśli podejrzewamy u siebie taką dolegliwość, jedynym lekarstwem na nią jest dieta polegająca na spożywaniu nabiału bez laktozy. Warto wiedzieć, na czym polega nietolerancja laktozy i jakie w związku z nią artykuły powinniśmy usunąć z naszego jadłospisu.
Nietolerancja laktozy jest jedną z najczęstszych nietolerancji pokarmowych, czyli nieprawidłową reakcją ludzkiego organizmu występującą po spożyciu produktów zawierających laktozę (inaczej cukier mleczny). Może być spowodowana niedoborem lub całkowitym brakiem enzymu trawiennego – laktazy, powodującego rozkład laktozy na cukry proste. Jeśli w organizmie nie ma wystarczającej ilości tego enzymu, wówczas niestrawiona cześć laktozy przenika przez jelito cienkie do jelita grubego i pod wpływem bakterii jelitowych nierozłożona fermentuje.
Przyczyną nietolerancji laktozy może być:
Nietolerancja cukru mlecznego, jakim jest laktoza, objawia się:
Nietolerancji nie należy mylić z alergią na białka mleka krowiego, której przyczyną jest nadwrażliwość układu odpornościowego na białko. Nietolerancja laktozy jest wynikiem niedostatecznej produkcji enzymu, który jest odpowiedzialny za trawienie tego mlecznego cukru w przewodzie pokarmowym i objawy jej zwykle pojawiają się od 30 min do 2 godzin po spożyciu produktów z laktozą. Natomiast alergia na białka mleka krowiego powstaje na skutek nadwrażliwości układu odpornościowego na alergen – białko. Jest to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych. W tym wypadku reakcje pojawiają się od 2 godzin do nawet kilku dni po spożyciu alergizującego białka.
Dieta bez laktozy nie należy do skomplikowanych. Jest to dieta eliminująca przetwory mleczne. Polega ona zazwyczaj na spożywaniu jedynie produktów bez laktozy.
Oczywiście w diecie bezlaktozowej chodzi o wyeliminowanie z diety produktów mlecznych. Jednak nie wszystkie pochodne mleka zawierają duże ilości laktozy. Z kolei niektóre z nich mają jej na tyle mało, że mogą pozostać w diecie osób z umiarkowaną nietolerancją. Dla odmiany, w innych produktach, w których nikt się tego nie spodziewa, mogą znajdować się ilości laktozy porównywalne z ilościami występującymi w mleku.
Jeśli poszukujemy produktów bez laktozy, ważne jest, aby dokładnie sprawdzać etykiety i czytać na nich skład. Produkty takie powinny być również właściwie oznaczone za pomocą przekreślonej butelki mleka.
Osoby z umiarkowaną nietolerancją mogą bez większych obaw jeść produkty mleczne, takie jak:
Dla osób na diecie bez laktozy najbardziej bezpiecznymi artykułami będą:
Zapewne nie wszyscy wiedzą gdzie cukier mleczny występuje w największych ilościach. Otóż bardzo wysoką zawartość laktozy zawierają produkty mleczne skondensowane, takie jak mleko w proszku odtłuszczone i pełne oraz mleko zagęszczone.
Ponadto produkty zawierające laktozę to:
Cukier mleczny znajduje się także w produktach, w których wydaje się pozornie nieobecny. Są to m.in.:
Przy nietolerancji laktozy można bezpiecznie spożywać:
Jeśli w diecie bez laktozy nie będziemy używać zamienników mleka, możemy pozbawić się różnych składników odżywczych, witamin, a także ważnych składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, potas czy wapń. Niedobory tego ostatniego mają duży wpływ na rozwój osteoporozy. Brak magnezu może prowadzić do nieprawidłowej pracy układu nerwowego, a zbyt mała ilość cynku może spowodować zaburzenia w systemie odporności.
Białko to najważniejszy składnik odżywczy dla organizmu obecny w nabiale. Buduje ono takie struktury jak mięśnie, kości i krew, a także dostarcza energii. Spożywając jedynie produkty bez laktozy, do zastąpienia białka mleka można używać wyrobów z soi, takich jak np. mleko sojowe, tofu czy tempeh. Pozostałą część białka dostarczą nam mięso, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych.
Brakujące witaminy uzupełnią mleka sojowe i ich produkty pochodne wzbogacane tymi witaminami. Dodatkowo witamina B2 znajduje się w nasionach roślin strączkowych, brukselce, szpinaku i kapuście, a witamina B12 w mięsie rybim, jajach i wątróbce.
Wapń znajduje się w mleku sojowym, które często jest dodatkowo wzbogacane tym pierwiastkiem, a także w tofu i serkach sojowych. Dostarczą go także mięso ryb, fasola i soja, nać pietruszki, jarmuż, botwinka, szpinak, szczypiorek. Znajdziemy go również w orzechach, pistacjach i migdałach.
Bogata gama produktów dedykowanych osobom nietolerującym laktozy: bezlaktozowe mleko, masło, sery żółte, sery pleśniowe czy roślinne odpowiedniki w postaci sojowych czy ryżowych napojów idealnie zastępujących mleko.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)