POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Napoleonka to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich deserów. Delikatnie kruche ciasto połączone z aksamitnym i puszystym kremem. Od pokoleń zachwyca wszystkich miłośników słodkości. Chcesz przygotować ten klasyczny wypiek? Nie musisz spędzać godzin w kuchni. Mamy przepis na napoleonkę, który jest szybki i prosty. Szczególnie jeśli sięgasz po – równie dobre – gotowe ciasto francuskie. Zobacz, jak zrobić najprostszą napoleonkę, która smakuje jak ze starego przepisu babci.
łatwy
20min.
20min.
12 Porcje | |
---|---|
2 | opakowania gotowego ciasta francuskiego TAKIE PROSTE |
1 | litr mleka MILSANI |
1 | szklanka cukru |
4 | żółtka |
3 | łyżki mąki pszennej DOBRE PLONY |
3 | łyżki mąki ziemniaczanej DOBRE PLONY |
1 laska wanilii/1 łyżka ekstraktu waniliowego/1 opakowanie cukru wanilinowego | |
4 | łyżki masła MILSANI |
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Upiecz płaty ciasta francuskiego zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odlej pół szklanki mleka. Pozostałą część podgrzej. Do rondelka dodaj cukier i ziarenka z laski wanilii.
W misce wymieszaj żółtka, dwie mąki i odstawione mleko. Całość dokładnie ubij trzepaczką – to baza masy do napoleonki.
Do gorącego mleka powoli wlewaj bazę. Cały czas energicznie mieszaj. To bardzo ważne – dzięki temu krem nie będzie miał grudek.
Gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsta masa (będzie przypominać budyń). Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Na spód z ciasta francuskiego wyłóż równomiernie krem. Obie warstwy muszą być chłodne. Przykryj drugim płatem ciasta.
Tradycyjna napoleonka zawsze podawana jest na zimno. Wstaw deser na minimum 3 godziny do lodówki. Dzięki temu krem jeszcze bardziej stężeje.
Napoleonka z ciasta francuskiego to opcja na bardzo szybki deser. Wystarczy upiec ciasto i przygotować krem. Jedyny czas, jaki musisz na to przeznaczyć, to czas oczekiwania. Składniki muszą bardzo dobrze wystygnąć.
Zostały ci płaty ciasta? Wykorzystaj je jako bazę do mini tartaletek. Możesz też wykorzystać resztki masy do napoleonki. Dobrze sprawdzi się także bita śmietana, a nawet dżem. Dodaj ulubione owoce, bakalie lub startą czekoladę.
A co z białkami? Przecież nie wykorzystujemy ich w przepisie na napoleonkę. Nie ma prostszej receptury niż beza. Ubij białka z drobnym cukrem (w proporcji 1:1), a następnie je upiecz.
Desery w duchu zero waste gotowe!
Napoleonka i kremówka to podobne ciasta. Ich nazwy często stosowane są zamiennie – to jednak dwa różne wypieki.
● Tradycyjna napoleonka bazuje na budyniu z mleka i żółtek.
● Kremówka ma puszystą masę na bazie śmietany kremówki i cukru.
Jak zabezpieczyć ciasto? Jeszcze raz przypominamy, że ten wypiek „lubi zimno”. Napoleonkę najlepiej przechowywać w lodówce. Wykorzystaj do tego szczelnie zamknięty pojemnik. Dzięki temu krem zachowa odpowiednią konsystencję.
Maksymalny czas przechowywania to 2 dni.
Nie zaleca się mrożenia gotowej napoleonki na cieście francuskim – krem zmieni swoją strukturę i po rozmrożeniu ciasto zwyczajnie się rozpłynie.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)