Bakłażan z grilla

Rosnąca świadomość społeczna i trendy polegające na ograniczaniu spożycia mięsa sprawiają, że ludzie coraz częściej szukają przepisów na smaczne potrawy warzywne. Jedną z nich stanowi grillowany bakłażan, który znakomicie sprawdza się nie tylko jako przystawka, ale – uzupełniony topionym camembertem – także jako danie główne. Jak go przyrządzić? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami!

bakłażan z grilla

łatwy

40min.

8min.

4 Porcje
2 średnie bakłażany,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 posiekane ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli morskiej,
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego,
1 łyżeczka suszonego oregano.
Poleć przepis

Bakłażan z grilla – przepis

Krok 1

Umyj bakłażany i pokrój je na plastry o grubości około 1 cm.

Krok 2

Wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sól morską, pieprz i oregano.

Krok 3

Włóż plastry bakłażana do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć każdy z nich.

Krok 4

Pozostaw bakłażana w marynacie na około 30 minut, aby wchłonął przyprawy.

Krok 5

Po rozpaleniu grilla umieść plastry bakłażana na ruszcie i grilluj z każdej strony przez około 3 – 4 minuty, aż będą miękkie i delikatnie brązowe.

Krok 6

Zdejmij plastry bakłażana z grilla i podawaj na gorąco jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Poleć przepis

Bakłażan z grilla

Przyrządzając grillowanego bakłażana, możesz zastąpić tradycyjny ruszt grillem elektrycznym, piekarnikiem lub patelnią grillową. W pierwszym przypadku wystarczy postępować według zwykłego przepisu i obserwować, kiedy warzywo robi się miękkie i rumiane. W drugim nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, ułóż zamarynowane plastry na blaszce i piecz przez około 15 minut. A jak grillować bakłażana na patelni? W tym przypadku trzymaj go na ogniu przez około 3 – 4 minut z każdej strony, uważając, aby się nie przypalił.

Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki?

Częstym zarzutem wobec grillowanego bakłażana jest jego delikatnie gorzki smak. Problem ten łatwo wyeliminować, obficie soląc plastry warzywa przed ich zamarynowaniem. Po około 30 minutach sól powinna wyciągnąć z nich nadmiar wilgoci, a wraz z nią gorycz. Pamiętaj, aby na usunąć słoną wodę, wycierając bakłażana ręcznikiem papierowym.

Jak kroić bakłażana na grilla?

Sposób krojenia bakłażana na grilla zależy wyłącznie od Twoich osobistych preferencji. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem są cienkie, okrągłe plasterki bądź plastry podłużne – zarówno jedne, jak i drugie powinny mieć około 1 cm grubości. Niektóre przepisy na bakłażana z grilla zalecają też krojenie go na pół lub w grube słupki. Pamiętaj jednak, że w takich sytuacjach obróbka termiczna powinna trwać proporcjonalnie dłużej.

Bakłażan ze skórką czy bez – jak go grillować?

Choć skórka surowego bakłażana nie nadaje się do spożycia, to nie należy jej usuwać. Zawiera bowiem najwięcej wartościowych składników. Wystarczy poddać ją odpowiedniej obróbce termicznej, aby cieszyć się nie tylko smakiem, ale i zdrowotnymi właściwościami tego warzywa. Grillowanie bakłażana nie wymaga więc jego obierania.

Jak podawać bakłażana z grilla?

Popularną metodą serwowania grillowanego bakłażana jest podawanie go z topionym camembertem. W tym celu wystarczy na parę ostatnich minut grillowania położyć kawałki pokrojonego sera na plasterki warzywa. Dzięki tej prostej metodzie wzbogacisz smak bakłażana z grilla, czyniąc go pełnoprawnym daniem. Możesz podawać go również z kaszą kuskus, mięsem z rusztu czy jako element warzywnej sałatki.

Dzięki naszym wskazówkom wiesz już, jak grillować bakłażana i jak urozmaicić jego smak. Zrób więc niezbędne zakupy w ALDI i przygotuj potrawę, która zachwyci nie tylko wegetarian!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch