Rosnąca świadomość społeczna i trendy polegające na ograniczaniu spożycia mięsa sprawiają, że ludzie coraz częściej szukają przepisów na smaczne potrawy warzywne. Jedną z nich stanowi grillowany bakłażan, który znakomicie sprawdza się nie tylko jako przystawka, ale – uzupełniony topionym camembertem – także jako danie główne. Jak go przyrządzić? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami!
łatwy
40min.
8min.
4 Porcje | |
---|---|
2 | średnie bakłażany, |
3 łyżki | oliwy z oliwek, |
2 | posiekane ząbki czosnku, |
1 łyżeczka | soli morskiej, |
1/4 łyżeczki | pieprzu czarnego, |
1 łyżeczka | suszonego oregano. |
Umyj bakłażany i pokrój je na plastry o grubości około 1 cm.
Wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sól morską, pieprz i oregano.
Włóż plastry bakłażana do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie pokryć każdy z nich.
Pozostaw bakłażana w marynacie na około 30 minut, aby wchłonął przyprawy.
Po rozpaleniu grilla umieść plastry bakłażana na ruszcie i grilluj z każdej strony przez około 3 – 4 minuty, aż będą miękkie i delikatnie brązowe.
Zdejmij plastry bakłażana z grilla i podawaj na gorąco jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.
Przyrządzając grillowanego bakłażana, możesz zastąpić tradycyjny ruszt grillem elektrycznym, piekarnikiem lub patelnią grillową. W pierwszym przypadku wystarczy postępować według zwykłego przepisu i obserwować, kiedy warzywo robi się miękkie i rumiane. W drugim nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, ułóż zamarynowane plastry na blaszce i piecz przez około 15 minut. A jak grillować bakłażana na patelni? W tym przypadku trzymaj go na ogniu przez około 3 – 4 minut z każdej strony, uważając, aby się nie przypalił.
Częstym zarzutem wobec grillowanego bakłażana jest jego delikatnie gorzki smak. Problem ten łatwo wyeliminować, obficie soląc plastry warzywa przed ich zamarynowaniem. Po około 30 minutach sól powinna wyciągnąć z nich nadmiar wilgoci, a wraz z nią gorycz. Pamiętaj, aby na usunąć słoną wodę, wycierając bakłażana ręcznikiem papierowym.
Sposób krojenia bakłażana na grilla zależy wyłącznie od Twoich osobistych preferencji. Najczęściej spotykanym rozwiązaniem są cienkie, okrągłe plasterki bądź plastry podłużne – zarówno jedne, jak i drugie powinny mieć około 1 cm grubości. Niektóre przepisy na bakłażana z grilla zalecają też krojenie go na pół lub w grube słupki. Pamiętaj jednak, że w takich sytuacjach obróbka termiczna powinna trwać proporcjonalnie dłużej.
Choć skórka surowego bakłażana nie nadaje się do spożycia, to nie należy jej usuwać. Zawiera bowiem najwięcej wartościowych składników. Wystarczy poddać ją odpowiedniej obróbce termicznej, aby cieszyć się nie tylko smakiem, ale i zdrowotnymi właściwościami tego warzywa. Grillowanie bakłażana nie wymaga więc jego obierania.
Popularną metodą serwowania grillowanego bakłażana jest podawanie go z topionym camembertem. W tym celu wystarczy na parę ostatnich minut grillowania położyć kawałki pokrojonego sera na plasterki warzywa. Dzięki tej prostej metodzie wzbogacisz smak bakłażana z grilla, czyniąc go pełnoprawnym daniem. Możesz podawać go również z kaszą kuskus, mięsem z rusztu czy jako element warzywnej sałatki.
Dzięki naszym wskazówkom wiesz już, jak grillować bakłażana i jak urozmaicić jego smak. Zrób więc niezbędne zakupy w ALDI i przygotuj potrawę, która zachwyci nie tylko wegetarian!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)