Burger wegetariański

Pierwsza wiarygodna wzmianka o hamburgerze pochodzi z początku XX wieku, choć według innych źródeł potrawę składającą się z bułki przełożonej kotletem zrobionym z pieczeni po hambursku znano już w połowie XIX wieku. Prawdopodobnie pierwszy sprzedany hamburger był dziełem Fletchera Davisa w 1904 roku i składał się on z kotleta podanego na grzance z sałatą, majonezem i musztardą, Dziś hamburgery nabyć możemy w różnych wersjach, a jedną z nich jest burger wegetariański.

d

łatwy

60min.

10min.

2 Porcje
1 brokuł ŚWIEŻEJESZ
1 puszka białej fasoli
100 g orzechów włoskich TRADER JOE'S
1 jajko
pół cebuli
ząbek czosnku ŚWIEŻEJESZ
sól, pieprz
olej rzepakowy BUTTELLA
Poleć przepis

Krok 1.

Brokuła ugotuj al dente i ostudź. W tym czasie w blenderze rozdrobnij orzechy i posiekaj drobno cebulę oraz ząbek czosnku.

Krok 2.

Przestudzonego brokuła zmiksuj z odsączoną z zalewy fasolką. Masa nie musi być bardzo gładka. Dodaj orzechy, posiekane warzywa, jajko i dopraw solą i pieprzem.

Krok 3.

Masę odstaw do lodówki na min. pół godziny, a następnie uformuj 4 burgery. Posmaruj je olejem i usmaż lub grilluj.

Krok 4.

Podawaj w podgrzanej bułce hamburgerowej z ulubionymi dodatkami, np. grillowaną cukinią i serem brie.

Poleć przepis
123
16,49 ***
200-g-Opak. 100 g = 8,00
TRADER JOE'S Orzechy włoskie
Orzechy włoskie
baner grill

Wege kotlet do burgera – Czym zastąpić mięso?

Burgery to nazwa grupy kanapek, które przygotowywane są z grillowanego kotleta, świeżych lub marynowanych warzyw oraz sosów. Natomiast burgery wegetariańskie to doskonała alternatywa dla osób, które nie chcą z różnych przyczyn jadać mięsa.


Burgery wegetariańskie przygotowywane są np. z fasoli, kaszy, buraka czy halloumi i nie są one gorsze smakiem od swoich mięsnych wersji, a za to znacznie zdrowsze.

 

Głównym składnikiem burgera wegetariańskiego jest bezmięsny kotlet. Pozostałe elementy - pszenna bułka oraz warzywa takie jak ogórek, pomidor, sałata czy cebula, są takie same jak w przypadku tradycyjnego, mięsnego burgera.

 

Do przygotowania jednej z wersji vege burgera można wykorzystać ser halloumi — cypryjski przysmak, bardzo często używany jako zamiennik mięsa. Jest on wytworzony z mleka krowiego, owczego i czasami koziego.

 

Z kolei burgery z buraków urzekają słono-słodkim smakiem i lekko chrupiącą konsystencją. Są one bogate w żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor i fluor.

 

Kasza burger jest natomiast nieco pikantny. W jego skład wchodzi kasza jęczmienna, czerwona papryka, cebula, koncentrat pomidorowy, płatki owsiane a smaku dodają mu przyprawy i zioła.

 

Podczas przygotowywania burgerów wegetariańskich świetnie sprawdzi się również tofu. Innym produktem, który z powodzeniem zastąpi mięso, jest ciecierzyca, z której można usmażyć kotleciki, których użyjemy do przygotowania burgerów. Smaczny i popularny jest również burger z fasoli i brokuła, na który zamieszczamy u nas przepis oraz burger z kaszy jaglanej.

Jakie dodatki sprawdzą się do wegetariańskiego burgera?

Tradycyjne dodatki do burgera to warzywa takie jak ogórek, pomidor, sałata, czy cebula. Można jednak dodawać do niego również sery. Tu sprawdzi się Halloumi – półtwardy cypryjski ser oraz Burrata – specjalność włoskiego regionu Apulia podobna do mozzarelli, posiadająca w środku aksamitną, słodkawą śmietankę. Dobrze komponuje się z burgerem także Manchego – długo dojrzewający lekko pikantny hiszpański ser twardy wytwarzany z mleka owcy Manchega.
Ponadto doskonale sprawdzają się warzywa, grzyby, a nawet owoce. Do burgerów wegetariańskich można bowiem dodawać:

 

  • Czerwoną kapustę w zalewie z wody, octu, soli, cukru i anyżu,
  • Boczniaki, które do złudzenia mogą przypominać mięso,
  • Kimchi – azjatycki przysmak z fermentowanej kapusty i warzyw,
  • Awokado – pasujące do burgerów np. w stylu meksykańskim,
  • Pieczarki portobello,
  • Liście shiso szeroko stosowane się w kuchni azjatyckiej o smaku przypominającym coś pomiędzy miętą, jabłkiem, kminem rzymskim a koprem.


Ponadto każdy burger smakowałby ubogo bez dodatku sosów. Do wersji wegetariańskiej można użyć:

  • Sos mango-jalapeño,
  • Majonez wasabi,
  • Sos bazyliowy,
  • Sos andaluzyjski,
  • Pesto limonkowe złożone z rukoli, limonki, prażonych orzeszków ziemnych, sera Grana
  • Padano, czosnku i oliwy,
  • Sos teriyaki,
  • Sos sriracha – pikantny sos azjatycki,
  • Sos hoisin niezbędny składnik kuchni chińskiej,
  • Sos curry – doskonały do burgera wege z kotletem z ciecierzycy.
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch