Pierwsza wiarygodna wzmianka o hamburgerze pochodzi z początku XX wieku, choć według innych źródeł potrawę składającą się z bułki przełożonej kotletem zrobionym z pieczeni po hambursku znano już w połowie XIX wieku. Prawdopodobnie pierwszy sprzedany hamburger był dziełem Fletchera Davisa w 1904 roku i składał się on z kotleta podanego na grzance z sałatą, majonezem i musztardą, Dziś hamburgery nabyć możemy w różnych wersjach, a jedną z nich jest burger wegetariański.
łatwy
60min.
10min.
2 Porcje | |
---|---|
1 | brokuł ŚWIEŻEJESZ |
1 puszka | białej fasoli |
100 g | orzechów włoskich TRADER JOE'S |
1 | jajko |
pół | cebuli |
ząbek | czosnku ŚWIEŻEJESZ |
sól, pieprz | |
olej rzepakowy BUTTELLA |
Brokuła ugotuj al dente i ostudź. W tym czasie w blenderze rozdrobnij orzechy i posiekaj drobno cebulę oraz ząbek czosnku.
Przestudzonego brokuła zmiksuj z odsączoną z zalewy fasolką. Masa nie musi być bardzo gładka. Dodaj orzechy, posiekane warzywa, jajko i dopraw solą i pieprzem.
Masę odstaw do lodówki na min. pół godziny, a następnie uformuj 4 burgery. Posmaruj je olejem i usmaż lub grilluj.
Podawaj w podgrzanej bułce hamburgerowej z ulubionymi dodatkami, np. grillowaną cukinią i serem brie.
Burgery to nazwa grupy kanapek, które przygotowywane są z grillowanego kotleta, świeżych lub marynowanych warzyw oraz sosów. Natomiast burgery wegetariańskie to doskonała alternatywa dla osób, które nie chcą z różnych przyczyn jadać mięsa.
Burgery wegetariańskie przygotowywane są np. z fasoli, kaszy, buraka czy halloumi i nie są one gorsze smakiem od swoich mięsnych wersji, a za to znacznie zdrowsze.
Głównym składnikiem burgera wegetariańskiego jest bezmięsny kotlet. Pozostałe elementy - pszenna bułka oraz warzywa takie jak ogórek, pomidor, sałata czy cebula, są takie same jak w przypadku tradycyjnego, mięsnego burgera.
Do przygotowania jednej z wersji vege burgera można wykorzystać ser halloumi — cypryjski przysmak, bardzo często używany jako zamiennik mięsa. Jest on wytworzony z mleka krowiego, owczego i czasami koziego.
Z kolei burgery z buraków urzekają słono-słodkim smakiem i lekko chrupiącą konsystencją. Są one bogate w żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor i fluor.
Kasza burger jest natomiast nieco pikantny. W jego skład wchodzi kasza jęczmienna, czerwona papryka, cebula, koncentrat pomidorowy, płatki owsiane a smaku dodają mu przyprawy i zioła.
Podczas przygotowywania burgerów wegetariańskich świetnie sprawdzi się również tofu. Innym produktem, który z powodzeniem zastąpi mięso, jest ciecierzyca, z której można usmażyć kotleciki, których użyjemy do przygotowania burgerów. Smaczny i popularny jest również burger z fasoli i brokuła, na który zamieszczamy u nas przepis oraz burger z kaszy jaglanej.
Tradycyjne dodatki do burgera to warzywa takie jak ogórek, pomidor, sałata, czy cebula. Można jednak dodawać do niego również sery. Tu sprawdzi się Halloumi – półtwardy cypryjski ser oraz Burrata – specjalność włoskiego regionu Apulia podobna do mozzarelli, posiadająca w środku aksamitną, słodkawą śmietankę. Dobrze komponuje się z burgerem także Manchego – długo dojrzewający lekko pikantny hiszpański ser twardy wytwarzany z mleka owcy Manchega.
Ponadto doskonale sprawdzają się warzywa, grzyby, a nawet owoce. Do burgerów wegetariańskich można bowiem dodawać:
Ponadto każdy burger smakowałby ubogo bez dodatku sosów. Do wersji wegetariańskiej można użyć:
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)