Na grillu przyrządzać można nie tylko aromatyczne mięsa czy sery, ale też pyszne i zdrowe warzywa. Wybór często pada w ich przypadku na cukinię, która na ruszcie zyskuje zarówno wspaniały smak i zapach, jak i apetyczną strukturę. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować tę wyjątkową potrawę, zapoznaj się z naszym przepisem na cukinię z grilla!
łatwy
15min.
5min.
4 Porcje | |
---|---|
2 | średnie cukinie |
2 łyżki | oliwy z oliwek |
2 | posiekane ząbki czosnku |
sok z połowy cytryny | |
sól i pieprz do smaku | |
świeże zioła do posypania (np. tymianek, oregano, bazylia) |
Umieść cukinię na desce i obetnij jej końce, a następnie pokrój ją na okrągłe plastry o grubości około 1 cm.
W misce połącz oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sól i pieprz. Możesz dodać również świeże zioła według własnego uznania.
Dobrze wymieszaj składniki marynaty.
Ułóż plastry cukinii na płaskiej tacy i z obu stron posmaruj je przygotowaną wcześniej marynatą.
Umieść zamarynowane plastry cukinii na grillu.
Grilluj cukinię przez około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż będzie miękka i delikatnie zarumieniona.
Zdejmij cukinię z grilla i ułóż na talerzu, a następnie skrop plastry sokiem z cytryny i posyp je świeżymi ziołami.
Zastanawiając się nad tym, jak przygotować cukinię na grilla, szczególną uwagę należy poświęcić jej krojeniu. Od grubości plastrów będzie bowiem zależał czas obróbki termicznej, a co za tym idzie – także konsystencja dania.
W pierwszej kolejności dokładnie umyj więc cukinię i obetnij jej końcówki. Następnie umieść warzywo na desce i pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Cieńsze kawałki szybko wyschłyby na grillu, a grubsze potrzebowałyby dłuższej obróbki, przez którą mogłyby się stać nieco gumowe.
Niektórzy kroją też cukinię na grilla w podłużne paski. To ciekawa alternatywa, którą możesz wypróbować. Pamiętaj tylko o odpowiedniej grubości plastrów.
Jeśli składniki zaproponowane w naszym przepisie nie przypadły Ci do gustu i nadal nie wiesz, jak przyprawić cukinię na grilla, możesz też skorzystać z alternatywnych rozwiązań:
● Marynata cytrynowo-miętowa – oliwa z oliwek, sok z cytryny, świeża mięta, sól i pieprz.
● Marynata curry z miodem – olej kokosowy, przyprawa curry, miód, sól i pieprz.
● Marynata sojowo-imbirowa – sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir, sól i pieprz.
Jak widzisz, istnieje wiele sposobów na to, jak przyprawić cukinię na grilla. Z łatwością znajdziesz wśród nich przepis odpowiadający Twoim gustom.
Jak zrobić cukinię na grillu? Niektórzy decydują się przyrządzić ją w folii aluminiowej. Takie rozwiązanie wydaje się o tyle ciekawe, że pozwala zachować soki w warzywie, dzięki czemu jest ono zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze. Łatwiej utrzymasz też odpowiednią temperaturę jego obróbki. Przygotowując cukinię z grilla w folii aluminiowej, upewniasz się też, że warzywo lepiej wchłania marynatę.
Proces przyrządzania cukinii z grilla elektrycznego prawie niczym nie różni się od wykorzystania tradycyjnego rusztu. Warto zwrócić jedynie uwagę na czas trwania obróbki termicznej. Jeżeli używasz modelu, który opieka warzywo od razu z dwóch stron, spróbuj skrócić proces grillowania o 1 lub 2 minuty. Monitoruj stan cukinii i zdejmij ją z elektrycznego rusztu w odpowiednim momencie.
Skoro wiesz już, jak grillować cukinię, zobacz, z czym ją podawać! Do ciekawych propozycji należą przede wszystkim:
● sałatki z grillowaną cukinią,
● pasty z grillowanej cukinii,
● grillowana cukinia z ryżem,
● wrapy z grillowaną cukinią,
● zapiekanki na bazie grillowanej cukinii,
● grillowana cukinia jako dodatek do mięs i ryb.
Marzy Ci się apetyczna i zdrowa cukinia z grilla? Zaopatrz się w niezbędne składniki i przygotuj ją w domu lub na działce!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)