Krewetki z grilla

Grillowane krewetki są smaczne, delikatne i zdrowe. Co więcej, można je błyskawicznie przygotować i podawać zarówno jako danie główne, jak i w charakterze przekąski. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić krewetki na grillu, koniecznie zapoznaj się z naszym prostym przepisem!

krewetki z grilla

łatwy

40min.

5min.

4 Porcje
500 g krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
świeża natka pietruszki do dekoracji
Poleć przepis

Krewetki z grilla – przepis

Krok 1

Jeśli używasz mrożonych krewetek, rozmroź je wcześniej zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie osusz krewetki papierowym ręcznikiem.

Krok 2

W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, paprykę mieloną, tymianek, sól i pieprz. To będzie marynata do krewetek na grilla.

Krok 3

Dodaj krewetki do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte. Pozostaw je w zalewie na około 15 – 30 minut.

Krok 4

Wyjmij krewetki z marynaty i rozłóż na aluminiowej tacce lub nabij na szpadki do szaszłyków.

Krok 5

Grilluj krewetki w średniej temperaturze przez około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż zmienią kolor na różowy. Nie trzymaj ich zbyt długo na ruszcie, ponieważ mogą się stać gumowate.

Krok 6

Po usmażeniu krewetek zdejmij je z grilla i przełóż na talerz. Posyp natką pietruszki dla dekoracji.

Krok 7

Grillowane krewetki podawaj od razu jako przekąskę lub jako dodatek do sałatek czy makaronów.

Poleć przepis

Jak przygotować krewetki przed grillowaniem?

Proces przygotowania krewetek do grillowania będzie zależał od tego, jaki ich rodzaj wybierzesz. Krewetki tygrysie sprzedaje się na przykład w pancerzykach, a koktajlowe są już wcześniej oczyszczone. Pamiętaj jednak, że tylko do Ciebie należy decyzja, w jakiej formie będziesz grillować skorupiaki. Jeśli zamierzasz je marynować, najlepiej od razu pozbyć się główek, ogonów i pancerzyków. Wiele osób decyduje się też na usunięcie nieapetycznego przewodu pokarmowego krewetki. W tym celu wystarczy delikatnie ją wyprostować i wyciągnąć z niej czarną żyłkę.

Kolejne kroki przygotowania krewetek na grilla znasz już z powyższego przepisu. Wystarczy odsączyć je z wody, a następnie zamarynować.

Marynata do krewetek na grilla – jaka sprawdzi się najlepiej?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, czym przyprawić krewetki na grilla, możesz skorzystać z opisanej już przez nas marynaty lub skomponować ją z nieco innych składników. Do ciekawych rozwiązań należą między innymi:

  • marynata cytrynowo-imbirowa (3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku),
  • marynata pikantna (3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka mielonej papryki chili, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku),
  • marynata miodowo-sojowa (3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżka oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, sól i pieprz do smaku).

Jak zrobić krewetki na grillu elektrycznym?

Aby przygotować soczyste krewetki z grilla elektrycznego, oczyść skorupiaki, a następnie osusz je i zamarynuj. Rozgrzej grill elektryczny do temperatury 200 stopni Celsjusza i umieść na nim mięso. Najwygodniej będzie Ci operować krewetkami nabitymi na szpadki do szaszłyków. Podczas przyrządzania tej potrawy na ruszcie elektrycznym kluczowy okaże się czas grillowania, który nie powinien przekroczyć 1,5 minuty na każdą stronę mięsa.

Jak przyrządzić szaszłyki z krewetek?

Jak już wspominaliśmy, krewetki możesz przyrządzić w formie szaszłyków. Dzięki temu niewielkich rozmiarów skorupiaki nie będą spadały Ci z rusztu, a ponadto ułatwisz sobie ich obracanie. Co więcej, połączysz ich delikatny smak z wyrazistym aromatem przyprawionych warzyw lub owoców. Na szpadki razem z krewetkami możesz nabijać na przykład kawałki papryki, cukinii, ale też melona czy mango.

Jakie dodatki podać do grillowanych krewetek?

Podobnie jak inne owoce morza, tak i krewetki z grilla najlepiej smakują w połączeniu z czosnkiem oraz białym winem. Oprócz pieczywa czosnkowego możesz podać do nich zieloną sałatę lub grillowane szparagi. Znakomicie sprawdzą się też sosy (np. aioli, tzatziki lub koktajlowy).

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch