łatwy
40min.
5min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | krewetek (świeżych lub mrożonych) |
2 | drobno posiekane ząbki czosnku |
2 łyżki | oliwy z oliwek |
sok z 1 cytryny | |
1 łyżeczka | mielonej papryki słodkiej |
1 łyżeczka | suszonego tymianku |
sól i pieprz do smaku | |
świeża natka pietruszki do dekoracji |
Jeśli używasz mrożonych krewetek, rozmroź je wcześniej zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie osusz krewetki papierowym ręcznikiem.
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, paprykę mieloną, tymianek, sól i pieprz. To będzie marynata do krewetek na grilla.
Dodaj krewetki do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte. Pozostaw je w zalewie na około 15 – 30 minut.
Wyjmij krewetki z marynaty i rozłóż na aluminiowej tacce lub nabij na szpadki do szaszłyków.
Grilluj krewetki w średniej temperaturze przez około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż zmienią kolor na różowy. Nie trzymaj ich zbyt długo na ruszcie, ponieważ mogą się stać gumowate.
Po usmażeniu krewetek zdejmij je z grilla i przełóż na talerz. Posyp natką pietruszki dla dekoracji.
Grillowane krewetki podawaj od razu jako przekąskę lub jako dodatek do sałatek czy makaronów.
Proces przygotowania krewetek do grillowania będzie zależał od tego, jaki ich rodzaj wybierzesz. Krewetki tygrysie sprzedaje się na przykład w pancerzykach, a koktajlowe są już wcześniej oczyszczone. Pamiętaj jednak, że tylko do Ciebie należy decyzja, w jakiej formie będziesz grillować skorupiaki. Jeśli zamierzasz je marynować, najlepiej od razu pozbyć się główek, ogonów i pancerzyków. Wiele osób decyduje się też na usunięcie nieapetycznego przewodu pokarmowego krewetki. W tym celu wystarczy delikatnie ją wyprostować i wyciągnąć z niej czarną żyłkę.
Kolejne kroki przygotowania krewetek na grilla znasz już z powyższego przepisu. Wystarczy odsączyć je z wody, a następnie zamarynować.
Jeśli zastanawiasz się nad tym, czym przyprawić krewetki na grilla, możesz skorzystać z opisanej już przez nas marynaty lub skomponować ją z nieco innych składników. Do ciekawych rozwiązań należą między innymi:
Aby przygotować soczyste krewetki z grilla elektrycznego, oczyść skorupiaki, a następnie osusz je i zamarynuj. Rozgrzej grill elektryczny do temperatury 200 stopni Celsjusza i umieść na nim mięso. Najwygodniej będzie Ci operować krewetkami nabitymi na szpadki do szaszłyków. Podczas przyrządzania tej potrawy na ruszcie elektrycznym kluczowy okaże się czas grillowania, który nie powinien przekroczyć 1,5 minuty na każdą stronę mięsa.
Jak już wspominaliśmy, krewetki możesz przyrządzić w formie szaszłyków. Dzięki temu niewielkich rozmiarów skorupiaki nie będą spadały Ci z rusztu, a ponadto ułatwisz sobie ich obracanie. Co więcej, połączysz ich delikatny smak z wyrazistym aromatem przyprawionych warzyw lub owoców. Na szpadki razem z krewetkami możesz nabijać na przykład kawałki papryki, cukinii, ale też melona czy mango.
Podobnie jak inne owoce morza, tak i krewetki z grilla najlepiej smakują w połączeniu z czosnkiem oraz białym winem. Oprócz pieczywa czosnkowego możesz podać do nich zieloną sałatę lub grillowane szparagi. Znakomicie sprawdzą się też sosy (np. aioli, tzatziki lub koktajlowy).
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)