średni
4godz. 15min.
40min.
6 Porcje | |
---|---|
1 | duża łopatka wieprzowa (ok. 2 – 2,5 kg) |
4 | drobno posiekane ząbki czosnku |
1 łyżka | świeżego rozmarynu |
1 łyżka | świeżego tymianku |
1 łyżka | słodkiej papryki |
1 łyżeczka | ostrej papryki |
3 łyżki | oliwy z oliwek |
sok z 1 cytryny | |
sól i pieprz do smaku |
W małej misce wymieszaj posiekany czosnek, rozmaryn, tymianek, słodką i ostrą paprykę oraz sok z cytryny.
Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj składniki, tworząc gęstą marynatę do łopatki na grilla.
Łopatkę wieprzową oczyść z nadmiaru tłuszczu, a następnie pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
Z obu stron natrzyj plastry łopatki marynatą, starając się równomiernie rozprowadzić przyprawy po powierzchni mięsa.
Mięso owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 4 godziny lub najlepiej na całą noc, aby marynata dobrze się wchłonęła.
Wyjmij łopatkę z lodówki i odstaw na około 30 minut w pokojowej temperaturze.
Umieść plastry łopatki na ruszcie i grilluj (najlepiej pod przykryciem) przez około 10 – 20 minut z każdej strony, regularnie je obracając.
Łopatka wieprzowa z grilla będzie gotowa, gdy osiągnie wewnętrzną temperaturę około 70 – 75°C. Możesz sprawdzić to za pomocą termometru do mięs.
Po zdjęciu mięsa z grilla pozostaw je w temperaturze pokojowej na około 10 – 15 minut.
Choć łopatka wieprzowa nie należy do najpopularniejszych wyborów w kontekście grilla, idealnie nadaje się do obróbki na ruszcie. To soczyste mięso, odznaczające się bogatym smakiem i wyjątkowym aromatem. Choć jego przyrządzanie może wydawać się nieco problematyczne, zapewniamy, że gra jest warta świeczki! Aby zapewnić sobie jak najlepsze rezultaty, zadbaj tylko o odpowiedni wybór przypraw i uważaj, aby łopatka nie wysuszyła się wskutek zbyt długiego grillowania.
Choć łopatka z grilla może okazać się pysznym i pożywnym daniem, jej przygotowanie będzie wymagało od Ciebie pewnych umiejętności kulinarnych oraz odrobiny cierpliwości. Zdecydowanie łatwiej jest przyrządzić na grillu popularną karkówkę. To wyjątkowo soczyste i aromatyczne mięso, które wymaga tylko krótkiej obróbki na ruszcie. Wybór pomiędzy tymi dwoma produktami warto więc uzależnić od indywidualnych preferencji i kuchennego doświadczenia.
Czas opiekania łopatki wieprzowej na grillu powinien wynosić łącznie około 20 – 30 minut, lecz wartość ta będzie zależała od wielu różnych czynników. Przede wszystkim: im grubsze plastry, tym dłuższa obróbka termiczna. Co więcej, pod uwagę należy też wziąć rodzaj wykorzystywanego rusztu.
Czas obróbki termicznej będzie nieco krótszy na przykład przy przyrządzaniu łopatki na grillu elektrycznym. Urządzenie to opieka bowiem mięso z obu stron na raz, więc cały proces może skrócić się nawet do 15 – 20 minut. Podobnie będzie, jeśli wykorzystasz patelnię grillową. Pozwoli Ci ona usmażyć cienkie plastry mięsa w przeciągu około 15 minut.
Skoro wiesz już, jak przyrządzić łopatkę z grilla, kup w ALDI wysokiej jakości mięso oraz wszystkie niezbędne przyprawy! Dzięki naszym składnikom szybko i łatwo stworzysz danie, które pozwoli Ci poszerzyć kulinarne horyzonty!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)