łatwy
10min.
15min.
4 Porcje | |
---|---|
Dip słodko-kwaśny: | |
1 łyżeczka mąki kukurydzianej | |
⅓ szklanki białego octu | |
2 łyżeczki oleju roślinnego BUTTELLA | |
⅔ szklanki niesłodzonego soku ananasowego | |
2 łyżki ketchupu DELIKATO | |
3 łyżki brązowego cukru | |
sól dla smaku | |
Polędwiczki: | |
1 kg polędwiczek z piersi kurczaka MIĘSNE SPECJAŁY | |
1/4 szklanki oliwy z oliwek GUT BIO | |
2 łyżki soku z cytryny | |
2 łyżeczki włoskiej przyprawy | |
1 ząbek mielonego czosnku | |
3/4 łyżeczki soli | |
1/4 łyżeczki pieprzu | |
1 łyżka posiekanej natki pietruszki | |
ćwiartki cytryny do serwowania |
W małym rondelku na średnim ogniu wymieszaj (metalową trzepaczką) ocet i mąkę kukurydzianą. Dodaj olej, sok ananasowy, ketchup, brązowy cukier i sól; ciągle ubijając, aż mieszanina zostanie podgrzana.
Umieść kurczaka w dużej misce lub zamykanej torebce do zamrażania. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przyprawy włoskie, czosnek, sól i pieprz.
Krok 2
Wymieszaj, aby równomiernie pokryć kurczaka. Marynuj przez co najmniej 20 minut, wstawiając polędwiczki w misce do lodówki.
Krok 3
Rozgrzej grill lub patelnię grillową na średnim ogniu. Ułóż kurczaka w jednej warstwie na grillu.
Krok 4
Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony lub do upieczenia. Zdejmij kurczaka z grilla. Posyp natką pietruszki i w razie potrzeby podawaj z ćwiartkami cytryny. Maczaj kawałki w uprzednio przygotowanym dipie.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)