średni
15min.
45min.
4 Porcje | |
---|---|
1 kg | pieczonej wołowiny (mielonej lub drobno pokrojonej w kostkę) |
2 łyżki | oliwy z oliwek Gut Bio |
250 g | cebuli (drobno posiekanej) |
1 łyżka | masła |
3 łyżki | mąki uniwersalnej |
400 ml | bulionu wołowego |
1 łyżeczka | sosu Worcestershire |
300 g | groszku i marchewki King's Crown |
sól i pieprz do smaku | |
1 kg | tłuczonych ziemniaków (przygotowanych z mlekiem, masłem, solą i pieprzem) |
Opcjonalnie: | |
3 łyżki | kwaśnej śmietany |
szczypta słodkiej węgierskiej papryki | |
300 g | sera Cheddar (rozdrobnionego) |
Lekko nasmaruj masłem naczynie do pieczenia (najlepsza będzie duża brytfanna). Podgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Na dużej patelni na średnim ogniu podsmaż cebulę w oliwie z oliwek, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj wołowinę, masło i smaż przez około 1 minutę. Mieszaj mąkę, aż się zmiksuje.
Dodaj bulion wołowy, sos Worcestershire, groszek i marchewkę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj.
Tłuczone ziemniaki rozgrzej w rondlu aż zmiękną. Dodaj do nich kwaśną śmietanę i ser (opcjonalnie).
W brytfannie ułóż najpierw warstwę z mięsa, a następnie z ziemniaków. Posyp lekko papryką i piecz od 25 do 35 minut.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)