łatwy
25min.
45min.
4 Porcje | |
---|---|
Składniki na ciasto: | |
1 opakowanie | mąki |
szczypta soli | |
60 g | masła Milsani |
2 do 3 łyżek | wody (zimnej) |
Składniki na farsz: | |
150 g | cebuli (drobno posiekanej) |
150 g | ziemniaków (pokrojonych w kostkę) |
150 g | brukwi (pokrojonej w kostkę) |
150 g | wołowiny (pokrojonej w małe kostki) |
sól dla smaku | |
świeżo zmielony czarny pieprz Portland (do smaku) | |
1 duże jajko (lekko ubite) |
Umieść mąkę, sól i masło w dużej misce. Za pomocą opuszek palca wcieraj masło w mąkę i sól, aż mieszanina będzie przypominać drobną bułkę tartą.
Dodaj zimną wodę do mieszanki i za pomocą zimnego noża mieszaj, aż ciasto się połączy, dodając więcej zimnej wody łyżeczki na raz, jeśli mieszanina jest zbyt sucha.
Owiń ciasto folią i chłodź przez 15-30 minut. W tym czasie zacznij robić ciasto. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Rozwałkuj i podziel ciasto na 4 równe części. Zwiń każdy kawałek w koło wielkości małego talerzyka.
Umieść cebulę, ziemniaki, brukiew i mięso w dużej misce miksującej i dokładnie połącz. Dopraw dobrze solą i pieprzem.
Podziel masę mięsną równomiernie na każde koło ciasta i odłóż na bok. Posmaruj krawędzie ubitym jajkiem.
Złóż krąg na pół nad wypełnieniem, aby dwie krawędzie się spotkały. Zaciśnij obie krawędzie razem, aby utworzyć szczelne połączenie. Posmaruj każdą pastę resztą ubitego jajka.
Połóż ciasto na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz przez 45 minut do złotego koloru. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)