łatwy
30min.
4 Porcje | |
---|---|
8 | kotletów jagnięcych |
225 g | cebuli (obranej i drobno pokrojonej) |
55 g | masła Milsani (stopionego) |
900 g | ziemniaków (obranych i grubo krojonych) |
5 g | tłuszczu wołowego (lub smalcu) |
Opcjonalnie | |
4 | nerki jagnięce (krojone) |
1 | duża marchewka (obrana i grubo krojona) |
sól i pieprz | |
1 litr | bulionu wołowego |
1 łyżka | sosu Worcestershire |
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dużej patelni rozpuść tłuszcz wołowy lub smalec i podgrzewaj, aż będą gorące, ale nie spalone. Szybko zrumień kotlety po obu stronach, usuń z tłuszczu i osusz papierowymi ręcznikami.
Dodaj pokrojoną cebulę do gorącego tłuszczu i smaż szybko, ciągle mieszając, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Usuń z tłuszczu i osusz papierowymi ręcznikami.
W dużym, żaroodpornym naczyniu roztop pół masła, a następnie przykryj dno połową pokrojonych ziemniaków, połową cebuli i dopraw solą i pieprzem.
Połóż kotlety na wierzchu cebuli. Opcjonalnie: połóż plastry nerek na kotletach, dodaj plasterki marchwi, przykryj pozostałą cebulą i dopraw solą i pieprzem.
Wlej wystarczającą ilość wywaru, aby uzyskać dwie trzecie wysokości naczynia żaroodpornego. Nie martw się, jeśli masz zapas, zawsze możesz go użyć do uzupełnienia podczas gotowania. Dodaj sos Worcestershire.
Przykryj resztą ziemniaków, nakładając je na siebie, aby upewnić się, że cała powierzchnia jest całkowicie pokryta. Posmaruj ziemniaki pozostałym stopionym masłem i posyp solą i pieprzem.
Przykryj garnek szczelnie przylegającą pokrywką i zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.
Po 30 minutach zmniejsz ogień do 180°C i gotuj przez kolejne 1,5 godziny. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy garnek nie wysycha. Jeśli tak, w razie potrzeby dolej wody.
Zdejmij pokrywkę z garnka i piecz, aż ziemniaki na powierzchni będą brązowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na około 10 minut. Podawaj na gorących talerzach ze świeżymi, sezonowymi warzywami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)