łatwy
20min.
30min.
4 Porcje | |
---|---|
2 łyżki | tłuszczu (masła lub słoniny) |
1 | mała cebula (drobno posiekana) |
6 | ząbków czosnku (mielonego) |
2 | duże ziemniaki (obrane i grubo posiekane) |
6 szklanek | bulionu drobiowego (lub wołowego, gorącego) |
Sól dla smaku | |
Świeżo zmielony czarny pieprz dla smaku | |
Opcjonalnie: 3 ząbki czosnku (zmiażdżone) | |
Do dekoracji: grzanki | |
Do dekoracji: tarty ser |
W średnim rondlu rozpuść słoninę lub masło. Dodaj cebulę i czosnek i gotuj, aż będą zeszklone.
Dodaj gorący wywar i doprowadzaj do wrzenia. Dodaj ziemniaki, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Dopraw solą i pieprzem. Opcjonalnie, aby uzyskać mocniejszy smak czosnku, dodaj 3 ząbki zmiażdżonego czosnku (niemielonego). Podawaj gorące, z grzankami i tartym serem do wyboru.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)