Coq au Vin z pomidorami

Coq au Vin z pomidorami

łatwy

2godz.

4 Porcje
1,1 kg (1 opak.) podudzi z kurczaka (do znalezienia w lodówce)
2 łyżeczki soli ziołowej do potraw grill & steak
4 łyżki oleju słonecznikowego
250 g pieczarek brązowych
500 g pomidorków daktylowych mini
3 szalotki
3 ząbki czosnku
4 łodyżki ulubionych ziół w doniczce Gut Bio
2 łyżki przecieru pomidorowego Delikato
200 ml czerwonego wina Le Rouge IPG
1 kostka rosołowa z kurczaka
1 łyżeczki cukru rafinowanego Diadem
1/2 łyżeczki soli jodowanej
20 g orzeszków piniowych Trader Joe's
60 g margaryny lekko solonej (do znalezienia w lodówce)
250 g bagietki do wypieku Goldähren
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo.
Poleć przepis

Krok 1.

Podudzia z kurczaka umyj i osusz. Dopraw solą ziołową (ok. 1 ½ łyżeczki), a następnie smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Po podsmażeniu przełóż kurczaka do większego naczynia do zapiekania

Krok 2.

Oczyść pieczarki, odetnij ich nóżki i podziel kapelusze na ćwiartki. Umyj pomidory. Obierz szalotkę i czosnek. Szalotkę pokrój w paski, a czosnek przeciśnij przez praskę. Umyj zioła, osusz je i grubo posiekaj.  

Krok 3.

Rozgrzej piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka) lub do 180°C (termoobieg). Pieczarki, szalotkę i czosnek podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pomidorki i chwilę razem podsmażaj. Następnie dodaj przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę podsmażaj wszystko razem.

Krok 4.

Rozmieszaj wino z kostką rosołową, dodaj do podsmażonej wcześniej mieszanki warzyw i zagotuj.  Dopraw cukrem i pozostałą solą ziołową, dodaj posiekane zioła. Następnie rozłóż równomiernie na podsmażonych wcześniej podudziach z kurczaka. Coq au Vin piecz w piekarniku ok. 45–50 minut.

Krok 5.

Orzeszki piniowe grubo posiekaj i upraż na patelni na złotobrązowy kolor. Następnie połącz je z margaryną. Ponacinaj bagietkę, pozostawiając między nacięciami jednocentymetrowe odstępy (uważaj, żeby nie przekroić bagietki). W nacięcia nałóż przygotowaną wcześniej margarynę z orzeszkami piniowymi. Bagietkę włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10–12 minut.   

Krok 6.

Coq au Vin z warzywami i sosem wyłóż na talerze i podawaj z ciepłą bagietką.  

Poleć przepis
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch