łatwy
50min.
4 Porcje | |
---|---|
1/2 szklanki | półsłodkich czipsów czekoladowych |
2 szklanki | gęstej śmietany |
1/4 szklanki | białego cukru |
1 szczypta | soli |
1 łyżeczka | ekstraktu waniliowego |
5 | żółtek jaj |
4 łyżki | białego cukru |
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.
Umieść około 2 łyżek chipsów czekoladowych w każdym z 4 kokilkach o pojemności ok. 180 g. Umieść je w kuchence mikrofalowej i podgrzewaj na pełnej mocy przez 30 sekund. Mieszaj i kontynuuj podgrzewanie, aż czekolada się rozpuści. Rozłóż, aby przykryć boki i spód każdej kokilki.
Zagotuj duży garnek z wodą.
W międzyczasie w rondlu wymieszaj śmietankę, 1/4 szklanki cukru i sól. Ustaw na średnim ogniu i ogrzewaj, aż para wydobędzie się z powierzchni. Następnie w osobnej misce wymieszaj żółtka i wanilię. Gdy śmietana będzie gorąca, dodaj odrobinę do żółtek, jednocześnie szybko ubijając. Dolej jeszcze trochę, aby doprowadzić żółtka do wysokiej temperatury bez mieszania. Ubij mieszankę żółtkową z resztą śmietany. Wlej do kokilek.
Umieść ręcznik na dnie naczynia do pieczenia i umieść wypełnione kokilki na wierzchu ręcznika. Umieść w piekarniku i wlej ostrożnie wrzącą wodę do naczynia do pieczenia, aż dojdzie do połowy wysokości kokilek. Przykryj naczynie luźno folią aluminiową.
Piecz przez 35 do 40 minut w rozgrzanym piekarniku, do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Wyjmij kokilki z naczynia i wstaw do lodówki na 4 do 6 godzin.
Przed podaniem posyp 1 łyżką cukru na wierzchu każdej kokilki. Użyj kuchennego palnika, aby karmelizować cukier. Natychmiast podawaj.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)