łatwy
60min.
4 Porcje | |
---|---|
400 g | Jagnięcina Gourmet, marynowana (dostępna w naszej ofercie od 18.11) |
1 | pomarańcza |
1 | limonka |
100 g | physalis |
4 łyżki stołowe | oliwy Gut Bio |
¼ łyżeczki | kolorowego pieprzu Lemar – przyprawy w młynku |
wg uznania | soli morskiej Lemar – przyprawy w młynku |
20 g | cukru Diadem |
30 g | orzechów nerkowca Trader Joe’s – prażonych i solonych |
250 g | brązowych pieczarek |
wg uznania | soli ziołowej z chili Lemar – przyprawy w młynku |
1 opak. | mieszanki sałat – ulubionego rodzaju (do znalezienia w lodówce) |
1 | gruszka nashi |
6 łodyżek | pietruszki – zioła w doniczce Gut Bio |
Niektóre produkty są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Jagnięcinę pozostaw na noc w lodówce, żeby odtajały. Przygotuj vinaigrette. Pomarańczę i limonkę podziel na połowy i wyciśnij z nich sok. Physalis umyj razem z liśćmi. Z 5 z nich usuń liście, a następnie pozbawione liści owoce physalis przekrój na połowy, dodaj do wyciśnietgo soku z pomarańczy i limonki, a następnie zmiksuj blenderem raze z 3 łyżkami oliwy na gładką masę. Według uznania dopraw vinaigrette kolorowym pieprzem i solą morską.
Cukier rozpuść na patelni,żeby się skarmelizował. Nerkowce grub posiekaj, dodaj do skarmelizowanego cukru, wymieszaj, żeby orzechy zanurzyły się w cukrze. Następnie wyłóż je na papier do pieczenia, żeby się wystudziły.
Rozgrzej piekarnik do 160 °C (górna i dolna grzałka) lub 140 °C (termoobieg). Filety z jagnięciny smaż przez ok. 3-4 minuty z każdej strony na 1 łyżce stołowej rozgrzanej oliwy na średnim ogniu. Po zdjęciu z patelni włóż je do piekarnika na ok. 10 minut.
Oczyść pieczarki, odkrój ich ogonki, a kapelusze przekrój na 4 części. Podsmaż pieczarki na oliwie pozostałej a pieczenia jagnięciny przez ok. 8-10 minut. Według uznania dopraw je chili. Sałatę umyj i osusz. Gruszkę umyj, podziel na pół, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój gruszkę w cienkę plasterki. Pietruszkę umyj, oderwij listki i grubo je posiekaj.
Sałatę zmieszaj z pieczarkami, gruszką i pozostałym physalis. Dodaj vinaigrette i wyłóż na półmisek. Jagnięcinę pokrój w grube plastry, ułóż na sałatce, udekoruj pietruszką, orzechami nerkowca i niezwłocznie podawaj.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)