łatwy
2,5godz.
8 Porcje | |
---|---|
1 kg | suszonej fasoli asturyjskiej fabada lub suszonej fasoli lima |
250 g | solonej wieprzowiny |
10 | filiżanek wody |
0,5 łyżeczki | zmiażdżonych nitek szafranu |
250 g | szynki serrano, pokrojonej w kostki |
250 g | hiszpańskiej kiełbasy chorizo, ze zdjętą osłonką, pokrojona w plastry |
250 g | kiełbasy morcilla, pokrojonych w plasterki |
1 | liść laurowy |
Fasolę zalej dużą ilością gorącej wody i odstaw na noc.
Napełnij duży garnek w połowie wodą i zagotuj na dużym ogniu. Dodaj soloną wieprzowinę i gotuj przez 5 minut, a następnie wyjmij wieprzowinę. Wylej wodę.
Odcedź fasolę z wody i włóż do garnka. Wlej 10 filiżanek wody, a następnie zagotuj na dużym ogniu. Gotuj przez 15 minut, wyrzucając piankę, która tworzy się na wierzchu. Dodaj szafran, wieprzowinę soloną i szynkę pokrojoną w kostkę; gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj kiełbasę chorizo i morcilla i gotuj jeszcze 5 minut. Usuń piankę, która tworzy się na wierzchu.
Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, dodaj liść laurowy, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziarna będą miękkie, 2–3 godziny, w razie potrzeby dodając wodę, aby utrzymać wilgotność fasoli. Przed podaniem odstaw na 20 minut.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)