łatwy
3godz.
8 Porcje | |
---|---|
4 | duże, świeże pomidory, obrane i pokrojone w kostkę |
1/2 | ogórka, obranego i drobno pokrojonego w kostkę |
1/2 | szklanki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki |
1/4 | szklanki mielonej zielonej cebuli |
1 | duża papryka jalapeno, posiekana |
2 | ząbki czosnku, posiekane |
1 | łyżeczka soli |
1/2 | łyżeczki mielonego kminku |
1 | szczypta suszonego oregano |
1 | szczypta pieprzu cayenne do smaku |
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku | |
1 | kubełek pomidorów cherry |
1/4 szklanki | oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia |
sok z jednej limonki | |
1 łyżka | octu balsamicznego |
1 łyżeczka | sosu Worcestershire |
sól i zmielony czarny pieprz do smaku | |
2 łyżki | cienko pokrojonej świeżej bazylii |
W dużej misce połącz pokrojone w kostkę pomidory, ogórek, paprykę, zieloną cebulę, jalapeno i czosnek. Dodaj sól, kminek, oregano, pieprz cayenne i czarny pieprz.
W blenderze umieść pomidory koktajlowe, oliwę z oliwek, sok z limonki, ocet balsamiczny i sos Worcestershire. Przykryj i trzyj do uzyskania gładkiej mieszanki. Wlej puree przez sitko do mieszanki pomidorowo-ogórkowej; wymieszaj, aby połączyć
Umieść 1/3 mieszanki pomidorów w blenderze. Przykryj, włącz blender i przecieraj do uzyskania gładkiej masy. Dołącz puree do pozostałej mieszanki pomidorowo-ogórkowej. Mieszaj, aby połączyć. Przykryj i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Dopraw do smaku zimną zupę solą i czarnym pieprzem. Po podaniu do miseczek posyp bazylią.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)