średni
2,5godz.
6 Porcje | |
---|---|
0,5 szklanki | oliwy z oliwek |
1 kg | ziemniaków do pieczenia, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 0,5 cm |
sól i pieprz do smaku | |
6 | jajek |
2 łyżki | oliwy z oliwek |
2 | cebule pokrojone w pierścienie |
1 | pieczona czerwona papryka, osuszona i pokrojona w paski |
100 g | hiszpańskiej szynki serrano, posiekanej |
2 łyżki | posiekanej świeżej pietruszki |
Podgrzej 1/2 szklanki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj połowę plasterków ziemniaków i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie, od 15 do 20 minut. Po zakończeniu wstaw ziemniaki do dużej miski, pozostawiając olej na patelni. Smaż pozostałe ziemniaki w oleju do miękkości, a następnie dodaj do miski, pozostawiając olej na patelni. Delikatnie przypraw ziemniaki solą i pieprzem do
W międzyczasie rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Połóż krążki cebuli i delikatnie smaż, aż będą miękkie i uzyskają złoty kolor, około 15 minut. Połóż cebulę na talerzu i pozostaw do ostygnięci
Ubij jajka w dużej misce, aż będą gładkie. Dodaj schłodzoną cebulę, pieczoną paprykę i szynkę serrano. Delikatnie włóż gotowane ziemniaki.
Podgrzej patelnię z pozostałym olejem na małym ogniu. Wlej mieszankę jajeczną i delikatnie smaż, aż boki zaczną się wiązać, a dno zmieni kolor na złoto-brązowy, 8 do 10 minut. W razie potrzeby poluzuj tortillę szpatułką, a następnie ostrożnie obróć ją na drugą stronę. Możesz także po usmażeniu włożyć ją dodatkowo na kilka minut do piekarnika.
Wsuń tortillę na talerz do serwowania i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Pokrój w trójkąty i posyp natką pietruszki.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)