łatwy
25min.
4 Porcje | |
---|---|
800 g | ziemniaków |
1 | kalafior (ok. 1 kg) |
1 | kostka rosołowa ziołowa |
5 łyżek stołowych | masła czosnkowego |
4 łyżki stołowe | mąki pszennej Dobre plony |
200 ml | mleka Milsani 1,5 % tłuszczu |
100 g | tartego sera gouda (do znalezienia w lodówce) |
3/4 łyżeczki | soli jodowanej |
3/4 łyżeczki | pieprzu Portland |
50 g | bułki tartej Albona |
odrobina | gałki muszkatołowej Portland |
800 g | kiełbasy grillowej (do znalezienia w lodówce) |
2 łyżki stołowe | oleju słonecznikowego |
Niektóre artykuły są dostępne tylko sezonowo. |
Ziemniaki dokładnie oczyść I gotuj w wodzie przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu obierz ziemniaki i pokrój je w plastry. Kalafior podziel na różyczki, umyj i gotuj w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej przez ok. 15 minut. Po ugotowaniu odlej nadmiar wody, jednak zostawiając ok. 500 ml.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C (górna i dolna grzałka) lub do 180 °C (termoobieg). 3 łyżki stołowe masła czosnkowego rozgrzej na patelni, dodaj mąkę i zasmażaj razem przez chwilę. Następnie dodaj wywar z kalafiora oraz mleko. Zagotuj i wmieszaj do całości ser, a następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatułową. Ziemniaki i kalafior przełóż do naczynia do zapiekania, a następnie zalej przygotowanym sosem.
Pozostałe masło rozmieszaj z bułką tartą na gładkie ciasto. Podziel je na małe kawałki i rozłóż je na kalafiorze i ziemniakach i zapiekaj całość w piekarniku przez ok. 30-40 minut na złotobrązowy kolor. Kiełbasę usmaż na patelni na rozgrzanym oleju przez 7-10 minut. Zapiekankę podawaj razem z kiełbasą.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)