łatwy
40min.
30min.
6 Porcje | |
---|---|
8 | ziemniaków |
400 g | pieczarek krojonych |
1 | duża cebula |
3 plastry | boczku wędzonego |
1 | ząbek czosnku |
3 łyżki | oleju rzepakowego |
2 | jajka |
3 łyżki | śmietany |
sól, pieprz |
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i pokrój w plasterki.
Boczek pokrój w niewielkie kawałki i zrumień na suchej patelni. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż razem na oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż tak długo, aż cała woda odparuje z patelni.
Jajka rozbełtaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami: ziemniaki, pieczarki z cebulą, sos śmietanowy, boczek – do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos i chrupiące kawałki boczku jako dekoracja.
Piecz ok. 30 min, aż wierzch się zarumieni.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)