łatwy
45min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | ugotowanych ziemniaków |
1 | duży surowy ziemniak |
mąka ziemniaczana | |
odrobina masła | |
1 | białko jajka |
szczypta | soli |
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę minimum dwa razy z dodatkiem odrobiny masła. Podziel je na połowę – z jednej przygotujesz jasne kluski, a z drugiej – ciemne. Przełóż ziemniaki do misek o płaskich dnach i rozłóż je równomiernie, przykrywając dno każdej z misek.
Przygotuj ciemne kluski. Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Weź miskę z połową ziemniaków i podziel ziemniaki na 4 części. Wyjmij jedną ćwiartkę ziemniaków na górę i w powstałe puste miejsce nasyp mąki ziemniaczanej – tak aby je wypełnić. Następnie dodaj starty surowy ziemniak – wcześniej lekko odciskając z niego nadmiar soku – i całość rozmieszaj. Dodaj szczyptę soli do smaku. Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne, dosyp mąki, a jeśli zbyt suche, dolej odciśniętego z ziemniaka soku. Idealne ciasto na kluski nie powinno pękać podczas ich formowania. Jeśli chcesz, żeby kluski były ciemniejsze, odczekaj dłuższą chwilę przed dodaniem surowego ziemniaka do masy – wtedy ściemnieje. Rękami nabieraj nieco ciasta i formuj z niego spłaszczone kuleczki.
Przygotuj jasne kluski. Weź druga miskę z połową ziemniaków i podziel je na 4 części. Wyjmij jedną ćwiartkę ziemniaków na górę i w powstałe puste miejsce nasyp mąki ziemniaczanej – tak aby je wypełnić. Dodaj szczyptę soli do smaku, a następnie białko jajka i całość wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz dodać odrobinę mleka. Rękami nabieraj nieco ciasta i formuj z niego spłaszczone kuleczki. Możesz na ich górze palcem zrobić wgłębienie.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem odrobiny soli. Do wody wlej sok odciśnięty z surowego ziemniaka. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i wrzucaj kluski do wody – na początku opadną na dno. Od czasu do czasu zamieszaj je łyżką cedzakową. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut. Wyłów kluski łyżką cedzakową na talerz.
Kluski śląskie najlepiej smakują jako dodatek do mięsa, zwłaszcza tradycyjnej śląskiej rolady. Powinny być podawane z sosem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)