Kluski śląskie

Kluski śląskie

łatwy

45min.

4 Porcje
500 g ugotowanych ziemniaków
1 duży surowy ziemniak
mąka ziemniaczana
odrobina masła
1 białko jajka
szczypta soli
Poleć przepis

Krok 1.

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę minimum dwa razy z dodatkiem odrobiny masła. Podziel je na połowę – z jednej przygotujesz jasne kluski, a z drugiej – ciemne. Przełóż ziemniaki do misek o płaskich dnach i rozłóż je równomiernie, przykrywając dno każdej z misek.

Krok 2.

Przygotuj ciemne kluski. Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Weź miskę z połową ziemniaków i podziel ziemniaki na 4 części. Wyjmij jedną ćwiartkę ziemniaków na górę i w powstałe puste miejsce nasyp mąki ziemniaczanej – tak aby je wypełnić. Następnie dodaj starty surowy ziemniak – wcześniej lekko odciskając z niego nadmiar soku – i całość rozmieszaj. Dodaj szczyptę soli do smaku. Jeśli ciasto będzie zbyt wilgotne, dosyp mąki, a jeśli zbyt suche, dolej odciśniętego z ziemniaka soku. Idealne ciasto na kluski nie powinno pękać podczas ich formowania. Jeśli chcesz, żeby kluski były ciemniejsze, odczekaj dłuższą chwilę przed dodaniem surowego ziemniaka do masy – wtedy ściemnieje. Rękami nabieraj nieco ciasta  i formuj z niego spłaszczone kuleczki. 

Krok 3.

Przygotuj jasne kluski. Weź druga miskę z połową ziemniaków i podziel je na 4 części. Wyjmij jedną ćwiartkę ziemniaków na górę i w powstałe puste miejsce nasyp mąki ziemniaczanej – tak aby je wypełnić. Dodaj szczyptę soli do smaku, a następnie białko jajka i całość wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz dodać odrobinę mleka. Rękami nabieraj nieco ciasta  i formuj z niego spłaszczone kuleczki. Możesz na ich górze palcem zrobić wgłębienie.

Krok 4.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem odrobiny soli. Do wody wlej sok odciśnięty z surowego ziemniaka. Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i wrzucaj kluski do wody – na początku opadną na dno. Od czasu do czasu zamieszaj je łyżką cedzakową. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 5 minut. Wyłów kluski łyżką cedzakową na talerz.

Poleć przepis
Nasza rada

Kluski śląskie najlepiej smakują jako dodatek do mięsa, zwłaszcza tradycyjnej śląskiej rolady. Powinny być podawane z sosem.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch