średni
50min.
35min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | mąki pszennej |
50 g | cukru |
50 g | drożdży |
200 ml | mleka |
4 | jajka |
50 g | masła Milsani – roztopionego |
850 g | masy makowej |
2 łyżki | bułki tartej |
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Przesiej mąkę do miski i zrób w niej dołek, do którego wsyp pokruszone drożdże i cukier. Stopniowo wlewaj na drożdże mleko i rozmieszaj je z drożdżami, cukrem i odrobiną mąki. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, żeby wyrosło.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka zostaną wykorzystane do ciasta, a białka do masy makowej. Kiedy przygotowane ciasto już nieco wyrośnie, dodaj do niego żółtka i rozmieszaj ciasto łyżką do połączenia się składników. Dodaj roztopione, jeszcze ciepłe masło i wyrabiaj ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, uformuj z niego kulkę i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Kiedy ciasto już wyrośnie, przygotuj nadzienie. Ubij białka na sztywną pianę i połącz je z masą makową. Rozgrzej piekarnik do 180⁰C i przygotuj blachę do pieczenia.
Ciasto podziel na dwie równe części. Rozwałkuj połowę ciasta na prostokąt i wyłóż na niego połowę masy makowej, zostawiając ok. 1,5 cm wolnego miejsca wzdłuż dłuższego brzegu, a następnie zwiń ciasto formując roladę i sklej jego brzegi. Tak samo przygotuj drugą połowę ciasta. Zawiń obie strucle w papier do pieczenia, pozostawiając ok. 1,5 cm przestrzeni miedzy papierem i ciastem. Boki pozostaw otwarte.
Połóż obie strucle na blasze łączeniem papieru do dołu. Piecz w piekarniku przez ok. 35 minut. Po wyciągnięciu i przestudzeniu możesz oprószyć makowiec cukrem pudrem lub oblać go lukrem. Przed podaniem pokrój makowiec w dość grube plastry.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)