łatwy
40min.
6 Porcje | |
---|---|
1,5 łyżka stołowa | masła |
1 | cebula |
1 | marchew |
1 | pietruszka |
kawałek | selera |
2 | czerwone buraki |
2 l | dowolnego bulionu |
kawałek | kapusty włoskiej |
1 puszka | białej fasoli |
1 ząbek | czosnku |
1 | pomidor |
1 łyżka stołowa | soku z cytryny |
2 | listki laurowe |
2 | ziela angielskie |
1 łyżeczka | pieprzu ziołowego |
Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę, a następnie zeszklij na maśle. Pietruszkę, marchew i seler obierz i potrzyj na tarce. Dodaj potarte warzywa do cebuli i podsmażaj wszystko razem przez ok. 3 minuty.
Buraki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj buraki do podsmażanych warzyw, zalej całość bulionem i zagotuj.
Poszatkuj kapustę i dodaj ją do gotującej się zupy. Obierz czosnek i również go dodaj. Następnie całość dopraw solą i pieprzem.
Do dania dodaj fasolkę z puszki wraz z zalewą. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 20 minut pod uchyloną przykrywką, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Sparz pomidor i obierz go, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj razem jeszcze przez 5 minut. Na końcu dodaj sok z cytryny.
Przed podaniem udekoruj barszcz kwaśną śmietaną i koperkiem. Możesz również podawać go z ugotowanymi ziemniakami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)