łatwy
40min.
2 Porcje | |
---|---|
500 g | mąki pszennej Dobre Plony |
300 ml | ciepłej wody |
7 g | suchych drożdży Back Family |
2 | łyżki oliwy z oliwek |
1 | łyżeczka soli |
zioła (rozmaryn, bazylia, oregano, pietruszka) |
1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj oliwę i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, wyrabiając elastyczne ciasto.
2. Przenieś ciasto na stolnicę (posypaną mąką) i wyrabiaj je przez około 10 minut, aż będzie gładkie.
3. Następnie umieść je w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi objętość. Rozgrzej piekarnik do 220°C.
4. Przenieś wyrośnięte ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkuj je na placek i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
5. Wierzch ciasta posmaruj oliwą, posyp ziołami i solą.
6. Piecz focaccię przez około 20-25 minut, aż będzie złocista.
Smacznego!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)