1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Potrawy z mięsem
  4. Chrupiący sznycel z sałatką brokułowo-pomidorową

Chrupiący sznycel z sałatką brokułowo-pomidorową

Chrupiący sznycel z sałatką brokułowo-pomidorową

łatwy

45min.

4 Porcje
500 g brokułów
500 g pomidorów daktylowych mini
1 pęczek zielonej cebulki
1/4 doniczki szczypiorku z serii Gut Bio zioła w doniczce
200 g kwaśnej śmietany Milsani (do znalezienia w lodówce)
2 łyżki stołowe oleju Casa Morando, typu Condimento Italiano Bianco
według uznania sól ziołowa typu śródziemnomorskiego – Lemar przyprawy w młynku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu – Lemar przyprawy w młynku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu – Lemar przyprawy w młynku
800 g frytek mrożonych (do znalezienia w zamrażarce)
500 g mięsa wieprzowego w plastrach (do znalezienia w lodówce)
2 jajka od kur z wolnego wybiegu Hofland
ok. 80 g płatków kukurydzianych
ok. 80 g bułki tartej Albona
2 łyżki stołowe masła klarowanego
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo.
Poleć przepis

Krok 1.

Brokuły podziel na różyczki, a następnie gotuj w wodzie przez ok. 5 minut. Po zdjęciu z palnika zahartuj zimną wodą, odcedź i pozostaw do wystudzenia. Pomidory umyj i pokrój na połówki. Umyj i posiekaj zieloną cebulkę.

Krok 2.

Aby przygotować dressing, umyj szczypiorek, osusz go i posiekaj, a następnie zmieszaj z kwaśną śmietaną i octem. Według uznania dopraw go solą ziołową typu śródziemnomorskiego oraz ¼ łyżeczki kolorowego pieprzu. Zmieszaj dressing z brokułami, pomidorami i zieloną cebulką. 

 

Krok 3.

Rozgrzej piekarnik do 220°C (górna i dolna grzałka) lub do 200°C (termoobieg). Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 18–25 minut na złotobrązowy kolor. Po upływie połowy czasu pieczenia obróć frytki na drugą stronę

Krok 4.

Mięso umyj, osusz i dopraw solą ziołową typu śródziemnomorskiego według uznania oraz ¾ łyżeczki kolorowego pieprzu. Rozmieszaj jajka. Płatki kukurydziane rozbij na małe kawałeczki i zmieszaj z bułką tartą. Sznycle wkładaj najpierw do rozmieszanych jajek, a później do przygotowanej panierki. Smaż je na rozgrzanym maśle klarowanym na średnim ogniu ok. 4–5 minut z każdej strony. 

Krok 5.

Podawaj sznycle z frytkami i sałatką brokułowo-pomidorową. 

 

Wskazówka

Aby łatwo rozbić płatki kukurydziane na małe kawałeczki, warto przełożyć je do mocnego woreczka i rozgniatać wałkiem aż do uzyskania pożądanej wielkości. 

 

Poleć przepis
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch