łatwy
45min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | brokułów |
500 g | pomidorów daktylowych mini |
1 pęczek | zielonej cebulki |
1/4 doniczki | szczypiorku z serii Gut Bio zioła w doniczce |
200 g | kwaśnej śmietany Milsani (do znalezienia w lodówce) |
2 łyżki stołowe | oleju Casa Morando, typu Condimento Italiano Bianco |
według uznania | sól ziołowa typu śródziemnomorskiego – Lemar przyprawy w młynku |
1 łyżeczka | kolorowego pieprzu – Lemar przyprawy w młynku |
1 łyżeczka | kolorowego pieprzu – Lemar przyprawy w młynku |
800 g | frytek mrożonych (do znalezienia w zamrażarce) |
500 g | mięsa wieprzowego w plastrach (do znalezienia w lodówce) |
2 | jajka od kur z wolnego wybiegu Hofland |
ok. 80 g | płatków kukurydzianych |
ok. 80 g | bułki tartej Albona |
2 łyżki stołowe | masła klarowanego |
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Brokuły podziel na różyczki, a następnie gotuj w wodzie przez ok. 5 minut. Po zdjęciu z palnika zahartuj zimną wodą, odcedź i pozostaw do wystudzenia. Pomidory umyj i pokrój na połówki. Umyj i posiekaj zieloną cebulkę.
Aby przygotować dressing, umyj szczypiorek, osusz go i posiekaj, a następnie zmieszaj z kwaśną śmietaną i octem. Według uznania dopraw go solą ziołową typu śródziemnomorskiego oraz ¼ łyżeczki kolorowego pieprzu. Zmieszaj dressing z brokułami, pomidorami i zieloną cebulką.
Rozgrzej piekarnik do 220°C (górna i dolna grzałka) lub do 200°C (termoobieg). Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 18–25 minut na złotobrązowy kolor. Po upływie połowy czasu pieczenia obróć frytki na drugą stronę
Mięso umyj, osusz i dopraw solą ziołową typu śródziemnomorskiego według uznania oraz ¾ łyżeczki kolorowego pieprzu. Rozmieszaj jajka. Płatki kukurydziane rozbij na małe kawałeczki i zmieszaj z bułką tartą. Sznycle wkładaj najpierw do rozmieszanych jajek, a później do przygotowanej panierki. Smaż je na rozgrzanym maśle klarowanym na średnim ogniu ok. 4–5 minut z każdej strony.
Podawaj sznycle z frytkami i sałatką brokułowo-pomidorową.
Aby łatwo rozbić płatki kukurydziane na małe kawałeczki, warto przełożyć je do mocnego woreczka i rozgniatać wałkiem aż do uzyskania pożądanej wielkości.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)