1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Potrawy z mięsem
  4. Filet wieprzowy z nadzieniem grzybowym i szalotką

Filet wieprzowy z nadzieniem grzybowym i szalotką

Filet wieprzowy

średni

10min.

70min.

4 Porcje
500 g pieczarek białych
1 mała szalotka
50 g sera Emmentaler HOFBURGER
50 g pistacji TRADER JOE'S
60 g masła klarowanego
2 łyżki bułki tartej
1 i 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
sól jodowana
1 kg filetów wieprzowych
1,5 łyżeczki bulionu warzywnego
kilka gałązek szczypiorku
250 g pomidorów daktylowych
530 g ziemniaków
rozmarynowe pesto (drobno posiekany rozmaryn w oleju)
2 łyżki mąki pszennej
Do tego: małe drewniane szpikulce, sznurek kuchenny
Niestety ze względu na sezon nie wszystkie pozycje są stale dostępne w naszym asortymencie.
Poleć przepis

Krok 1.

Oczyść grzyby, odetnij korzenie i pokrój 50 g pieczarek w drobną kostkę, pozostałe grzyby poćwiartuj. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę razem z serem. Wyjmij pistacje ze skorupki i drobno posiekaj. W 10 g rozgrzanego masła klarowanego smaż ok. 5 minut pieczarki i kostki szalotki. Wymieszaj w bułce tartej, serze i pistacjach i dopraw ¼ łyżeczki pieprzu i w razie potrzeby solą.

Krok 2.

Filety umyj, osusz, pokrój głęboko wzdłuż, wypełnij nadzieniem grzybowym (ewentualnie dodaj później resztę nadzienia do sosu), nabij szpikulcami i zawiąż sznurkiem kuchennym. Filety oprósz ½ łyżeczki pieprzu i w razie potrzeby dopraw solą, smaż na 20 g rozgrzanego masła klarowanego na średnim ogniu przez 8-10 minut, dodaj 400 ml wody i wywaru, doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem przez 25-30 minut.

Krok 3.

Szczypiorek umyj, osusz i pokrój. Umyj pomidory. Smaż ćwiartki pieczarek w 20 g rozgrzanego masła klarowanego przez ok. 10 minut. Dodaj pomidory, krótko podsmaż, dodaj szczypiorek i dopraw ¼ łyżeczki pieprzu i w razie potrzeby posól. Wyjmij ziemniaki z torebki i smaż na 10 g rozgrzanego masła klarowanego przez 8-10 minut. Dodaj pesto rozmarynowe i krótko podgrzej.

Krok 4.

Mąkę wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody. Wyjmij filety z wywaru mięsnego. Do wywaru dodaj wymieszaną mąkę, zagotuj i dopraw ¼ łyżeczki pieprzu i w razie potrzeby solą.

Krok 5.

Z filetów zdejmij sznurek kuchenny i szpikulce, pokrój w plastry, ułóż na talerzach z sosem, mieszanką grzybowo-pomidorową i ziemniakami rozmarynowymi i podawaj.

Smacznego!

:)

Poleć przepis
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch