1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Potrawy z mięsem
  4. Mielone z kremowym sosem paprykowo-pieczarkowym

Mielone z kremowym sosem paprykowo-pieczarkowym

Mielone z kremowym sosem paprykowo-pieczarkowym

średni

45min.

4 Porcje
1 kg frytek mrożonych (do znalezienia w zamrażarce)
1 kg (2 opak.) mięsa mielonego mieszanego (do znalezienia w lodówce)
4 łyżki stołowe bułki tartej Albona
2 jajka od kur z wolnego wybiegu
2 łyżki stołowe musztardy stołowej średnio ostrej
2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego Delikato
1 łyżeczka soli jodowanej
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu Lemar
1/4 łyżeczki chili Lemar
2 łyżki stołowe masła klarowanego
2 czerwone papryki
2 cebule
500 g pieczarek, średnich
200 ml śmietanki Milsani 30%
2 łyżki stołowe ulubionej mieszanki ziół
200 g sera topionego śmietankowego
3 łyżki stołowe mieszanki 8 ziół All Seasons (do znalezienia w zamrażarce)
1 łyżka stołowa mąki pszennej Dobre plony
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo.
Poleć przepis

Krok 1.

Rozgrzej piec do 200 °C (górna i dolna grzałka) lub do 180 °C (termoobieg). Frytki wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 18-25 minut, w międzyczasie kilka razy je przewracając. 

 

Krok 2.

Mięso mielone dokładnie wymieszaj z bułką tartą, jajkami, 1 łyżką stołową musztardy, 1 łyżką stołową przecieru pomidorowego, ¾ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu  i ¼ łyżeczki chili. Formuj z niego ok. 4–5cm klopsiki, a następnie smaż je przez ok. 10 min z każdej strony na 1 łyżce masła klarowanego. 

Krok 3.

Przekrój paprykę, usuń z niej gniazda nasienne i opłucz. Obierz cebulę i razem z papryką pokrój na kawałki. Dokładnie oczyść pieczarki i podziel je na ćwiartki. Pieczarki, paprykę i cebulę oraz resztę masła klarowanego przełóż na patelnię, na której wcześniej były smażone klopsiki i duś przez ok. 5 minut. Jeśli to konieczne, dodaj jeszcze dowolnego tłuszczu. 

Krok 4.

Dodaj śmietanę, 300 ml wody, przyprawy, mieszankę ziół, ser topiony, resztę przecieru pomidorowego i musztardę. Zagotuj całość i przez ok 5 minut gotuj pod przykryciem. Rozmieszaj mąkę z 5 łyżkami stołowymi zimnej wody, wmieszaj do sosu, ponownie zagotuj i dopraw ¼ łyżeczki soli oraz ¼ łyżeczki pieprzu. Przełóż klopsiki do sosu. Podawaj z frytkami. 

Poleć przepis
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch