łatwy
15min.
30min.
6 Porcje | |
---|---|
0,5 kg | mięsa mielonego z indyka lub kurczaka |
3/4 szklanki | sera ricotta z pełnego mleka |
1/4 szklanki | startego parmezanu (plus dodatkowo do podania) |
1/4 szklanki | pomidorów suszonych w oleju, odsączonych i posiekanych |
3 ząbki | czosnku, posiekane lub starte |
1 szklanka | świeżej bazylii, posiekanej |
1/4 szklanki | świeżej pietruszki, posiekanej |
1/2 łyżeczki | pokruszonych płatków czerwonej papryki |
sól i czarny pieprz | |
2 puszki | pomidorów rzymskich |
1/2 szklanki | szklanki białego wina |
1 łyżeczka | łyżeczka suszonego oregano |
puree ziemniaczane, do podania |
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
Do miski dodaj mięso, ricottę, parmezan, suszone pomidory, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki bazylii, pietruszkę, pokruszone płatki czerwonej papryki i po szczypcie soli i pieprzu. Posmaruj dłonie odrobiną oliwy z oliwek i zwijaj mięso w kulki wielkości łyżki stołowej (zrobi się ok. 10-12 klopsików), układając je na przygotowanej blasze do pieczenia.
Przełóż do piekarnika i piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy klopsiki będą chrupiące na zewnątrz, ale jeszcze nie upieczone w środku.
Do dużego garnka ustawionego na średnim ogniu wrzuć pomidory – miażdżąc je ręcznie w miarę dodawania, wino, pozostałe 2 ząbki czosnku, oregano i sporą szczyptę soli i pieprzu. Zagotuj na średnim ogniu, wmieszaj klopsiki i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż sos lekko zgęstnieje i klopsiki będą ugotowane, około 25-30 minut. Dodaj pozostałe 1/2 szklanki bazylii.
Przygotuj puree ziemniaczanei i rozłóż je na talerze. Połóż łyżką klopsiki obok purre, sos możesz podać w małej miseczce.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)