łatwy
20min.
4 Porcje | |
---|---|
2 kg | ogórki gruntowe |
2-3 | ząbki czosnku |
koper (najlepiej z łodygą) | |
świeży chrzan | |
2 l | wody |
4 | łyżki soli |
liście wiśni lub porzeczki (opcjonalnie) |
Ogórki najpierw umyj, a następnie ułóż pionowo w litrowych słoikach. Obierz czosnek i chrzan.
Do każdego słoika włóż po 2–3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni. Następnie przygotuj zalewę. Na jeden litrowy słowik jest potrzebne pół litra zalewy.
Zagotuj odpowiednią ilość wody, a następnie wsyp sól – 1 duża łyżka soli na 1 litr wody. Wrzącym roztworem dokładnie zalej uprzednio przygotowane słoiki i natychmiast je zakręć.
Przy zakręcaniu krawędź górna słoika, jak i zakrętka powinny być suche. Zwróć uwagę, czy wieczka są szczelne i niepowyginane. Gorące słoiki przykryj kocem na ok. 12 godzin, co zapewni dobre zawekowanie. Po dwunastu godzinach odstaw słoiki do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)