średni
60min.
120min.
12 Porcje | |
---|---|
4 | jajka z wolnego wybiegu Hofland |
szczypta | soli |
150 g | rafinowanego cukru Diadem |
100 g | mąki pszennej |
1 torebka | budyniu waniliowego Albona |
1 łyżeczka | proszku do pieczenia Albona |
500 g | świeżych truskawek |
2 łyżki | świeżego soku z cytryny |
200 g | bitej śmietany Milsani |
300 g | serka śmietankowego, np. Philadelphia |
W zależności od sezonu nie wszystkie produkty są stale dostępne w naszej ofercie. |
Rozgrzej piekarnik do 180°C lub 160°C (konwekcja).
Oddziel jaja. Ubij białka z solą do uzyskania sztywności, żółtka ubij ze 100 g cukru za pomocą miksera ręcznego, aż mieszanina stanie się jasnożółta i kremowa. Dodaj białka do mieszanki żółtka i delikatnie zamieszaj.
Wymieszaj mąkę, budyń w proszku i proszek do pieczenia i przesiej do mieszanki jaj. Delikatnie zamieszaj.
Przykryj spód foremki (26 cm) papierem do pieczenia, nie smaruj krawędzi, w przeciwnym razie ciastko się zapadnie.
Wlej ciasto, wygładź i piecz w rozgrzanym piekarniku na środkowej półce przez około 30 minut.
Za pomocą noża poluzuj gotową podstawę z krawędzi formy, usuń krawędź sprężynującą. Ciasto ostudź, a następnie ostrożnie wyjmij papier do pieczenia spod ciasta.
Umyj i grubo posiekaj 250 g truskawek, pokrój połowę owoców na małe kawałki, pozostałe truskawki przetrzyj z sokiem z cytryny.
Ubij śmietanę na sztywno, wymieszaj 50 g cukru i serka śmietankowego, a następnie wymieszaj ze śmietaną.
Wymieszaj śmietanę z puree truskawkowym i małymi kawałkami truskawek. Rozłóż krem truskawkowy na podstawie ciasta. Wygładź dookoła.
Umyj pozostałe 250 g truskawek, zmiel je, pokrój w plasterki i umieść na cieście tworząc kształt serca.
Chłodzić przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)