Barszcz czerwony wigilijny

Wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez tradycyjnego barszczu czerwonego. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Przepis na barszcz wigilijny uwzględnia idealne proporcje oraz przyprawy. Dzięki temu uzyskasz aromatyczną zupę, która zachwyci gości na Wigilii.

Barszcz wigilijny

średni

60min.

4 Porcje
2 kg buraków czerwonych
2 litry wody
5 ząbków czosnku
kromka chelba razowego na zakwasie
łyżka soli
Składniki z buraków:
2 l wody
0,5 kg startych upieczonych buraków
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera
kawałek pora
2 ząbki czosnku
łyżka cukru
sok z cytryny
pieprz
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
5 listków ziela angielskiego
Poleć przepis

Krok 1.

Umyć, obrać i pokroić w plastry buraki, a wodę przegotować i ostudzić. Następnie zalać w słoju buraki, uzupełnić słój dosypując sól i włożyć kromkę chleba i ząbki czosnku. Odstawić obwiązany gazą słoik w ciepłe miejsce.

Krok 2.

Zakwas na barszcz powinien stać w cieple do tygodnia. Nalezy po tym czasie usunąć pianę oraz chleb, a sam zakwas przecedzić i przelać do słoików, szczelnie zamykając. Tak przechowywany nie traci swoich właściwości przez kilka miesięcy.

Krok 3.

Na tarce zetrzeć marchwekę, pietruszkę i seler, do nich dodać por i zalać całość 2,5 l wody. Dodać do tego liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw i uzyskania wywaru.

Krok 4.

Umyć buraki, zawinąć w folię i upiec do miękkości w piekarniku. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zetrzeć je na tarce i dodać do wywaru.

Krok 5.

Wywar gotować na wolnym ogniu dodając sok z cytryny, cukier, majeranek i wyciśnięty na prasce czosnek. Następnie przecedzić barszcz przez sito i dodać zakwas.

Krok 6.

Doprawić do smaku. Podawać z uszkami.

Poleć przepis

Jak zrobić barszcz czerwony na Wigilię? - Wskazówki

Nie wiesz, jak ugotować barszcz czerwony? Przygotowanie barszczu wigilijnego należy rozpocząć odpowiednio wcześnie. Zarezerwuj sobie czas na wykonanie pierwszej części przepisu już na co najmniej tydzień przed wigilią. Zakwas do barszczu wigilijnego przygotuj według przepisu. Bardzo ważne, abyś odstawił go w ciepłe miejsce. Szczelnie zamknięty może być przechowywany nawet przez kilka miesięcy.

 

Słodkości Twojej zupie nadadzą pieczone buraki. Dzięki temu barszcz czerwony na zakwasie będzie pyszny i klarowny. Do przygotowania zupy wybieraj jedynie dobrej jakości warzywa. Dzięki temu smak barszczu wigilijnego będzie niezapomniany.   

Barszcz czerwony wigilijny

Czas, w którym przygotujesz zakwas buraczany do wigilijnego barszczu, zależy od Twoich preferencji. Możesz oczywiście rozpocząć prace na tydzień przed wigilią. Równie dobrze możesz jednak przechowywać zakwas do barszczu wigilijnego w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka miesięcy.

 

Wcześniejsze przygotowanie zakwasu umożliwi lepsze rozłożenie pracy przed świętami i zachowanie czasu w ostatnich dniach na inne aktywności.

Jak doprawić barszcz wigilijny?

Barszcz czerwony na wigilię dopraw według swoich preferencji smakowych. Podstawowe przyprawy to sól, pieprz i majeranek. Zwłaszcza jeśli przygotowujesz zupę na większą ilość osób, nie bój się wykorzystać ich sporej ilości. Na bieżąco sprawdzaj jednak, czy smak jest już odpowiedni.

 

Popularne dodatki do świątecznej zupy to również m.in. cukier, sok z cytryny i ocet balsamiczny. Jeśli chcesz uzyskać ciekawy aromat, możesz dodać je do gotowego barszczu wigilijnego.

 

Z czym podawać wigilijny barszcz czerwony?

Przepis na barszcz wigilijny nie jest skomplikowany i bez trudu wykonasz tę świąteczną zupę w zaciszu własnego domu. Pomyśl jednak również o dodatkach, z którymi podasz zupę swoim wigilijnym gościom.

 

W Polsce barszcz wigilijny podaje się tradycyjnie m.in. z uszkami, kołdunami czy pasztecikami. Wybór należy do Ciebie. Możesz również postawić na kilka dodatków łącznie bądź do wyboru.

 

Potrawy możesz przygotować samodzielnie. Uszka da się mrozić w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Głównym składnikiem pasztecików jest z kolei kapusta. Im będzie bardziej aromatyczna, tym lepszy smak dodatku do barszczu wigilijnego uzyskasz. Domowe dodatki do barszczu są smaczniejsze niż te ze sklepu. Wybierając takie rozwiązanie, oszczędzasz sobie również stresu w czasie przedświątecznych zakupów, gdy najwięcej osób stara się kupić gotowe uszka czy paszteciki.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch