10 Porcje |
1 kg |
kapusty kiszonej |
500 g |
świeżej kapusty |
500 g |
mięsa wieprzowego (np. łopatka) |
300 g |
kiełbasy (np. kabanosy) |
200 g |
boczku |
2 |
cebule |
3-4 |
ząbki czosnku |
2 |
łyżki oleju |
2-3 |
liście laurowe |
5-6 |
ziaren ziela angielskiego |
|
sól i pieprz do smaku |
opcjonalnie |
1-2 łyżek koncentratu pomidorowego lub 1 szklanki czerwonego wina |
- Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku, a świeżą kapustę poszatkuj.
- Mięso wieprzowe i boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plastry.
- W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż aż będą złociste.
- Dodaj mięso wieprzowe i boczek, a następnie smaż, aż mięso się zarumieni.
- Dodaj kiełbasę i kapustę. Wymieszaj.
- Teraz czas na przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz oraz ewentualnie koncentrat pomidorowy lub wino.
- Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 1,5 godziny, aż wszystkie smaki się połączą.
- Jeśli bigos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.
- Pamiętaj, że bigos najlepiej smakuje po kilku dniach, kiedy smaki się „przegryzą”.
Przypomnienie o
Błąd!
Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)
Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.
regions.regionSwitchHeadline
regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch