Szukasz pomysłu na ciekawe ciasto na Boże Narodzenie? Święta kojarzą się z aromatem przypraw korzennych, orzechów i owoców. Na tę okazję świetnie sprawdzi się więc ciasto z sokiem pomarańczowym. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a smak i zapach zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Przygotuj pyszne ciasto pomarańczowe, korzystając z naszych wskazówek.
łatwy
1godz. 20min.
6 Porcje | |
---|---|
250 g | masła |
200 g | cukru pudru |
4 | jajka |
1 | pomarańcza |
250 g | Mąki Basia Extra Wypiek |
2 łyżeczki | proszku do pieczenia Albona |
Masło pokrój w kostkę i odstaw na minimum godzinę. Piekarnik nagrzej do 180°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Pomarańczę wyszoruj i dobrze osusz. Zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Do miękkiego masła dodaj cukier puder i ubij mikserem na puszystą, jasną masę. Dodawaj po jednym jajku, cały czas dokładnie mieszając. Następnie dodaj skórkę pomarańczową oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na jednolite ciasto.
Wlej wyciśnięty sok z pomarańczy i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz przez ok. 60 minut (aż patyczek będzie suchy). Pamiętaj, w większych tortownicach (ok. 23–24 cm) ciasto będzie gotowe wcześniej, po ok. 45 minutach. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
Ciasto z pomarańczami możesz udekorować według swoich preferencji. Wypiek jest pyszny sam w sobie, więc wykorzystać możesz np. tylko kandyzowane pomarańcze bądź inne owoce. Do świątecznego ciasta pomarańczowego świetnie pasują m.in. orzechy czy kokos. Korzystać możesz również z gotowych ozdób. Na święta dobrze sprawdzą się np. perełki, gwiazdki czy choinki w różnych kolorach.
Nie zapomnij również o polewie. Ciasto z pomarańczami możesz udekorować lukrem – np. cytrynowym – i dopiero później dodać pozostałe ozdoby. Do lukru niektórzy dolewają kilka kropel barwnika spożywczego, aby uzyskać ciekawe kolory. Jeśli lubisz, możesz też polać ciasto swoją ulubioną polewą czekoladową.
Ciasto z pomarańczami tradycyjnie piecze się na Święta Bożego Narodzenia. Wypiek króluje zarówno na stołach wigilijnych, jak i w czasie serwowania słodkości w kolejnych dniach świętowania. W praktyce jednak ciasto pomarańczowe możesz piec przez cały rok. Jest proste w przygotowaniu i pyszne jednocześnie.
Szybkie ciasto do kawy warto mieć w lodówce przez cały rok. Gdy przyjdą niezapowiedziani goście, wystarczy je pokroić. Ciasto pomarańczowe jest odżywcze, więc dobrze sprawdzi się np. na drugie śniadanie czy jako popołudniowa przekąska.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)