Wyjmij produkt z opakowania i pozostaw go w temperaturze pokojowej przez godzinę.
Rozgrzej wędzarnię do temperatury 40°, umieść produkt w środku i pozostaw na około 30 minut – tak aby osuszyć jego powierzchnię.
Następnie wędź produkt dymem o temperaturze 40°C przez około 3 godziny, przy czym co godzinę obracaj go, aby równomiernie się uwędził. Po uzyskaniu jednolitej barwy zakończ wędzenie.
Następnie sparz produkt w wodzie o temperaturze 80°C – najlepiej tak, aby temperatura w środku produktu wskazywała na minimum 72-75°C.
Gotową wędzonkę przelej zimną wodą i pozostaw do wychłodzenia.
Smacznego.
PIECZENIE
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czas przygotowania 1 h
Wyjmij produkt z opakowania i pozostaw go w temperaturze pokojowej przez godzinę.
Następnie umieść produkt na blasze wyłożonej folią do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez 45 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę piekarnika do 180°C i piecz przez kolejne 20 minut.
Gotowa karkówka w wersji podawanej na gorąco sprawdzi się idealnie jako mięso obiadowe, a po wystudzeniu jako wędlina na kanapki.