łatwy
1godz. 30min.
4 Porcje | |
---|---|
Skałdniki | |
1,5 kg | schabu wieprzowego bez kości (np. Mięsne Specjały) |
200 g | śliwek wędzonych |
Marynata | |
8 | łyżek oleju roślinnego |
5 | liści laurowych |
2 łyżki | majeranku |
niecała łyżeczka soli | |
odrobina pieprzu | |
5 | ząbków czosnku |
2 łyżki | musztardy francuskiej |
Zaczynamy od marynaty. Do miseczki dajemy olej, pokruszony liść laurowy, majeranek, sól, pieprz i pokrojony drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, dodając musztardę.
Marynatą nacieramy umyte wcześniej i osuszone ręcznikiem papierowym mięso, owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę (najlepiej 2). Następnie długim cienkim nożem przebijamy schab pośrodku, na wylot.
W dziurę wkładamy śliwki – możemy pomóc sobie trzonkiem drewnianych akcesoriów kuchennych. Schab wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy go i pieczemy przez godzinę w 180°C
Możemy polewać kilka razy mięso sosem, który wytworzy się w trakcie pieczenia. Smacznego!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)