Wybór zupy na wigilię jest uzależniony nie tylko od regionu, ale również rodzinnych przyzwyczajeń. Obok tradycyjnego barszczu najpopularniejszą zupą wydaje się być wigilijna zupa grzybowa. Jej aromat i smak zachwycają gości i bezpośrednio kojarzą się ze świętami. Sprawdź, jak ugotować zupę grzybową wigilijną i przekonaj się, że jesteś w stanie to zrobić nawet, jeśli do tej pory za wiele nie gotowałeś.
łatwy
45min.
4 Porcje | |
---|---|
100 g | suszonych grzybów |
150 g | obranej marchewki |
70 g | obranej pietruszki |
60 g | obranego selera |
60 g | obranej cebuli |
3 | ząbki czosnku |
4 | ziela angielskie |
3 | listki laurowe |
pieprz czarny | |
sól | |
zielona pietruszka | |
2 łyżki | masła klarowanego |
Na zaprawkę: | |
3 łyżki | mąki pszennej |
3 łyżki | śmietany 18% |
Zalać wodą suszone grzyby i na kilka godzin odstawić, a następnie gotować całość do miękkości grzybów, które nalezy wyjąć i odcedzić.
Obrać warzywa i pokroić w słupki, po czym dorzucić do wywaru z grzybów i dolać wody.
Wymieszać z mąką śmietanę i utworzyć zaprawkę. Dolewamy do niej trochę wywaru i mieszamy. W międzyczasie na maśle przesmarzyć wraz z posiekaną cebulką pokrojone, drobno ugotowane grzyby. Dodajemy wyciśnięty czosnek i zaprawkę. Całość dodajemy następnie do wywaru.
Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zupę podajemy z makaronem.
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia tradycyjnie serwuje się dwanaście potraw. Jedną z nich praktycznie zawsze jest zupa. To od niej rozpoczyna się świętowanie, więc potrawa stanowi wstęp do dalszych dań. Zupa grzybowa z suszonych grzybów jednoznacznie kojarzy się ze świętami, jednak może być również podawana w ciągu roku. Takie danie zachwyci Twoich gości i zapewni pożywny posiłek dla całej rodziny na co dzień.
Przygotowując zupę grzybową wigilijną, zadbaj o wysoką jakość składników. Grzyby powinny być dobrego gatunku. Niezależnie od wybranego rodzaju grzybów zadbaj również o to, aby zupa mogła odpowiednio długo się gotować. Pozwoli to na przejście smaków i aromatów do wywaru.
Do przygotowania wigilijnej zupy grzybowej idealnie sprawdzą się borowiki. To najlepsze grzyby osiągalne w Polsce, które wyróżnia wyjątkowy aromat. Jeśli jednak nie masz dostępu do prawdziwków, pomyśl o ich zamianie na podgrzybki. To równie smaczne grzyby, które bez trudu kupisz w lokalnym sklepie.
Znasz już nasz przepis na wigilijną zupę grzybową. Jeśli zastanawiasz się z czym ją podać, pomyśl o wyborze odpowiedniego makaronu. Na polskich stołach najpopularniejsze w przypadku zupy grzybowej wigilijnej są łazanki. To niewielki makaron, który w konsekwencji wygląda pozornie na kluski.
Do zupy grzybowej wigilijnej możesz jednak dodać również kupny makaron, np. świderki czy nitki.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)