łatwy
60min.
4 Porcje | |
---|---|
zakwas na barszcz | |
500 g | białej kiełbasy |
300 ml | słodkiej śmietany |
500 g | ziemniaków |
3 | cebule |
3 ząbki | ząbki czosnku |
do smaku | czarny pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek |
Obrać i pokroić w kostkę cebule i podsmażyć na oleju na patelni do zeszklenia. Włożyć do garnka dodając kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i sól.
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i zagotować (w oddzielnym garnku).
Po ok. pół godziny do garnka z kiełbasami wlać zakwas do zagotowania. Dodać ziemniaki i słodką śmietanę, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek.
Wyjąć kiełbasy, pokroić w plastry i dodać do barszczu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Zakwas można kupić, ale też przygotować samemu. W tym celu bierzemy 7 łyżek mąki (pszenna lub żytnia), 500 ml wody i skórkę z chleba razowego. Mąkę wsypujemy do słoja, wlewamy wodę i wkładamy skórkę chleba, a następnie przykrywamy ścierką i zostawiamy na ok. 5 dni w temperaturze pokojowej, mieszając kilka razy w międzyczasie.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)