Charakterystyczny zapach towarzyszący wypiekaniu babki drożdżowej zwiastuje nadchodzącą Wielkanoc. To typowo świąteczny przysmak, który podaje się zazwyczaj tylko raz do roku. Warto więc zadbać o to, aby ciasto wyszło idealne – miękkie, puszyste i aromatyczne. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak to osiągnąć, skorzystaj z naszego prostego przepisu na babkę drożdżową!
średni
60min.
8 Porcje | |
---|---|
Babka drożdżowa – przepis | |
Przepis na babkę drożdżową jest łatwy w realizacji, lecz ciasto potrzebuje odpowiednio dużo czasu, aby wyrosnąć. Zarezerwuj więc sobie nawet pół dnia na pieczenie. | |
350 g | mąki pszennej Dobre Plony |
1 paczka | drożdży suszonych instant |
80 ml | letniego mleka Mleczna Rzeka |
60 g | cukru rafinowanego Diadem |
3 | jajka z wolnego wybiegu Wesoły Kurnik |
100 g | rozpuszczonego, przestudzonego masła klarowanego |
2 łyżki | wody |
kilka kropel waniliowego aromatu do ciasta | |
szczypta soli |
Drożdże wsypujemy do miseczki i mieszamy z mlekiem i jedną łyżką cukru. Odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, resztę cukru, roztrzepane jaja, zaczyn drożdżowy, masło, aromat i 2 łyżki wody.
Mieszamy i wyrabiamy przez kilka minut tak, by powstało lśniące, gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok godzinę (powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto uderzamy, aby je odpowietrzyć i ponownie wyrabiamy przez ok 2 minuty. Formujemy z niego gruby wałek i przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy kominowej o średnicy 23 cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Po ostygnięciu i wyjęciu z blachy ciasto możemy udekorować lukrem lub czekoladową polewą deserową Dr. Oetkera.
Wielkanocna babka drożdżowa jest łatwa w przygotowaniu, ale o jej konsystencji i smaku decydują szczegóły. Przede wszystkim warto dopilnować odpowiednich warunków wyrastania ciasta. Możesz pozostawić przykrytą ściereczką masę w ciepłym miejscu, aby podwoiła ona swoją objętość, lub wstawić ją do lodówki. Ten drugi sposób zajmie Ci więcej czasu, lecz zabezpieczy babkę przed przesuszeniem, co ostatecznie pozytywnie wpłynie na jej smak.
Pękanie i kruszenie się babki wielkanocnej drożdżowej to zresztą najczęstsze problemy dotyczące tego przepisu. Aby ich uniknąć, staraj się odpowiednio długo wyrabiać ciasto, dzięki czemu stanie się ono porowate i elastyczne. To z kolei poskutkuje miękkością i wilgotnością babki. Nie należy się też spieszyć z wypiekaniem ciasta, ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze może ono zacząć pękać. Pamiętaj jednak, że zbyt niska również może mu zaszkodzić – drożdżowa babka wyjdzie wówczas blada i sucha. Upewnij się więc, że piekarnik nagrzany jest do 170 – 180°C.
Najlepszym sposobem na przechowywanie babki wielkanocnej po upieczeniu jest zawinięcie jej w folię spożywczą i umieszczenie w lodówce. Dzięki temu nie wyschnie i zachowa swoje walory smakowe na parę dni, więc będzie można spożywać ją również po świętach. Unikaj pozostawiania ciasta na wierzchu przez długi czas. Jeśli wiesz, że nie zostanie ono od razu zjedzone w całości, podaj tylko kilka kawałków, a resztę dobrze zabezpiecz i wstaw do lodówki.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)