Pasztet mięsny to jeden z obowiązkowych elementów na wielkanocnym stole. Idealnie nadaje się na świąteczne śniadania oraz kolacje, a dzięki temu, że długo zachowuje świeżość, można się nim delektować jeszcze po świętach. Przygotowuje się go z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych przypraw oraz świeżych warzyw. Poznaj przepis na pasztet wielkanocny!
łatwy
180min.
4 Porcje | |
---|---|
Tradycyjny pasztet wielkanocny jest stosunkowo łatwy do przygotowania. Wiele składników w przepisie można ponadto zamieniać według własnego uznania, co pozwoli Ci dostosować potrawę do gustów i wymagań Twoich bliskich. | |
0,5 kg | wołowiny |
0,5 kg | wątróbki drobiowej |
1 kg | cielęciny |
200 g | słoniny |
1 główka | czosnku |
2 | bułki (najlepsze będą kajzerki) |
4 | cebule |
8 | jajek z wolnego wybiegu Wesoły Kurnik |
2 szt. | gałki muszkatołowej Portland |
2 | liście laurowe Portland |
10 ziaren | jałowca |
10 ziaren | czarnego pieprzu Portland |
10 ziaren | ziela angielskiego Portland |
1/4 łyżeczki | imbiru w proszku |
2 łyżki | masła Milsani |
sól i pieprz | do smaku |
masło do smarowania |
Wołowinę, wieprzowinę i wątróbkę umyć i pokroić na kawałki o średniej wielkości, a słoninę w paski.
Pokrojoną słoninę ułożyć na dnie garnka, a na niej ułożyć wołowinę i cielęcinę. Dodać dwie cebule pokrojone w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę (2 ząbki), pół łyżeczki soli i dusić pod przykryciem godzinę.
Wieprzowinę umieścić w drugim garnku razem z dwoma cebulami pokrojonymi w kostkę oraz liśćmi laurowymi. Dusić w wodzie pod przykryciem, również około godzinę.
Na patelni ma maśle obsmażyć wątróbkę, a bułki namoczyć w sosie pozostałym po duszeniu wołowiny i cielęciny. Bułki i mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Zetrzeć przyprawy (gałkę muszkatułową, pieprz, ziele angielskie, imbir i jałowiec). Dodać do masy wraz z solą.
Ubić z białek jaj pianę, a żółtka dodać do masy wraz z łyżką masła. Całość wymieszać, a na końcu dodać ubite białka
Wysmarować masłem formy do pieczenia (najlepsze będą keksówki, dzięki którym pasztet uzyska optymalny kształt), posypać je bułką tartą, po czym wlać do nich masę. Piec pasztet w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Przygotowując pasztet na Wielkanoc, szczególną uwagę należy zwrócić na dwie kwestie. Pierwsza to dobór odpowiedniego mięsa. Nie warto ograniczać się jedynie do chudych kawałków, ponieważ pozytywny wpływ na smak i konsystencję będzie miał także tłuszczyk. W tym charakterze można wykorzystać wieprzowe podgardle bądź boczek. Największe znaczenie będzie to miało podczas przygotowywania pasztetu domowego z dużą ilością wątróbki.
Druga kwestia dotyczy samej konsystencji. Jeśli chcesz, aby pasztet domowy wyszedł odpowiednio wilgotny, pamiętaj o sposobie dodawania jajek do przepisu. Ich zadaniem jest związanie wszystkich składników ze sobą. Jeżeli wbijesz je w całości, pasztet może okazać się zbyt suchy. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie więc dodanie żółtek bezpośrednio do masy mięsnej oraz ubicie białek na sztywną pianę, którą wlewa się dopiero na końcu.
Każdy rodzaj mięsa wykorzystywany w przepisie na pasztet domowy zupełnie inaczej wpływa na jego walory smakowe i wartości odżywcze. Aby zapewnić sobie bogate doznania kulinarne, warto sięgać po różne mięsa oraz podroby, które mają także znaczenie dla konsystencji potrawy. Ze względu na osobiste gusta, poszczególne składniki można swobodnie zamieniać. W przepisie na pasztet domowy warto na przykład:
· Zamiast mięsa wołowego wykorzystać dziczyznę (np. mięso z dzika lub sarny).
· Mięso wieprzowe zastąpić mięsem z królika.
· W miejsce wątróbki zastosować serca drobiowe lub... kaszę jaglaną albo kuskus.
Dostosuj więc przepis do indywidualnych preferencji i podawaj go nie tylko od święta!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)