Domowy pasztet wielkanocny

Pasztet mięsny to jeden z obowiązkowych elementów na wielkanocnym stole. Idealnie nadaje się na świąteczne śniadania oraz kolacje, a dzięki temu, że długo zachowuje świeżość, można się nim delektować jeszcze po świętach. Przygotowuje się go z wykorzystaniem wyłącznie naturalnych przypraw oraz świeżych warzyw. Poznaj przepis na pasztet wielkanocny!

Domowy pasztet wielkanocny

łatwy

180min.

4 Porcje
Tradycyjny pasztet wielkanocny jest stosunkowo łatwy do przygotowania. Wiele składników w przepisie można ponadto zamieniać według własnego uznania, co pozwoli Ci dostosować potrawę do gustów i wymagań Twoich bliskich.
0,5 kg wołowiny
0,5 kg wątróbki drobiowej
1 kg cielęciny
200 g słoniny
1 główka czosnku
2 bułki (najlepsze będą kajzerki)
4 cebule
8 jajek z wolnego wybiegu Wesoły Kurnik
2 szt. gałki muszkatołowej Portland
2 liście laurowe Portland
10 ziaren jałowca
10 ziaren czarnego pieprzu Portland
10 ziaren ziela angielskiego Portland
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki masła Milsani
sól i pieprz do smaku
masło do smarowania
Poleć przepis

Krok 1

Wołowinę, wieprzowinę i wątróbkę umyć i pokroić na kawałki o średniej wielkości, a słoninę w paski.

Krok 2.

Pokrojoną słoninę ułożyć na dnie garnka, a na niej ułożyć wołowinę i cielęcinę. Dodać dwie cebule pokrojone w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę (2 ząbki), pół łyżeczki soli i dusić pod przykryciem godzinę.

Krok 3

Wieprzowinę umieścić w drugim garnku razem z dwoma cebulami pokrojonymi w kostkę oraz liśćmi laurowymi. Dusić w wodzie pod przykryciem, również około godzinę.

Krok 4

Na patelni ma maśle obsmażyć wątróbkę, a bułki namoczyć w sosie pozostałym po duszeniu wołowiny i cielęciny. Bułki i mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Krok 5

Zetrzeć przyprawy (gałkę muszkatułową, pieprz, ziele angielskie, imbir i jałowiec). Dodać do masy wraz z solą.

Krok 6

Ubić z białek jaj pianę, a żółtka dodać do masy wraz z łyżką masła. Całość wymieszać, a na końcu dodać ubite białka

Krok 7

Wysmarować masłem formy do pieczenia (najlepsze będą keksówki, dzięki którym pasztet uzyska optymalny kształt), posypać je bułką tartą, po czym wlać do nich masę. Piec pasztet w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Poleć przepis
12
pr
12,79 ***
400-g-Opak. 1 kg = 31,98
MIĘSNE SPECJAŁY Mięso mielone wołowe
Mięso mielone wołowe
12
pr
4,99 ***
450-g-Opak. 1 kg = 11,09
MIĘSNE SPECJAŁY Wątroba z kurczaka
Wątroba z kurczaka
4763 Jaja z wolnego wybiegu
Z Polski
10,49 ***
10-szt.-Opak. 1 szt. = 1,05
WESOŁY KURNIK Jaja z wolnego wybiegu
Jaja z wolnego wybiegu
Trzy bułeczki kajzerki 01
0,39 ***
65-g-Sztuka 100g=0,60
Bułka kajzerka
Bułka kajzerka

Przepis na pasztet wielkanocny – na co warto zwrócić uwagę przy przygotowywaniu pasztetu na Wielkanoc?

Przygotowując pasztet na Wielkanoc, szczególną uwagę należy zwrócić na dwie kwestie. Pierwsza to dobór odpowiedniego mięsa. Nie warto ograniczać się jedynie do chudych kawałków, ponieważ pozytywny wpływ na smak i konsystencję będzie miał także tłuszczyk. W tym charakterze można wykorzystać wieprzowe podgardle bądź boczek. Największe znaczenie będzie to miało podczas przygotowywania pasztetu domowego z dużą ilością wątróbki.

Druga kwestia dotyczy samej konsystencji. Jeśli chcesz, aby pasztet domowy wyszedł odpowiednio wilgotny, pamiętaj o sposobie dodawania jajek do przepisu. Ich zadaniem jest związanie wszystkich składników ze sobą. Jeżeli wbijesz je w całości, pasztet może okazać się zbyt suchy. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie więc dodanie żółtek bezpośrednio do masy mięsnej oraz ubicie białek na sztywną pianę, którą wlewa się dopiero na końcu.

Dlaczego do pasztetu wykorzystywanych jest kilka rodzajów mięs?

Każdy rodzaj mięsa wykorzystywany w przepisie na pasztet domowy zupełnie inaczej wpływa na jego walory smakowe i wartości odżywcze. Aby zapewnić sobie bogate doznania kulinarne, warto sięgać po różne mięsa oraz podroby, które mają także znaczenie dla konsystencji potrawy. Ze względu na osobiste gusta, poszczególne składniki można swobodnie zamieniać. W przepisie na pasztet domowy warto na przykład:

·        Zamiast mięsa wołowego wykorzystać dziczyznę (np. mięso z dzika lub sarny).

·        Mięso wieprzowe zastąpić mięsem z królika.

·        W miejsce wątróbki zastosować serca drobiowe lub... kaszę jaglaną albo kuskus.

Dostosuj więc przepis do indywidualnych preferencji i podawaj go nie tylko od święta!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch