średni
100min.
8 Porcje | |
---|---|
1 | kostka drożdży |
2 szklanki | mleka Mleczna Rzeka |
1 kg | mąki pszennej |
1 szklanka | cukru rafinowanego |
1 paczka | cukru waniliowego Back Family |
6 | żółtek jajek z wolnego wybiegu Wesoły Kurnik |
2 | jajka z wolnego wybiegu Wesoły Kurnik |
1/2 kostki | masła Milsani |
2 łyżki | oleju rzepakowego |
150 g | rodzynek Trader Joe's |
Składniki na kruszonkę | |
1/2 kostki | masła Milsani |
1/2 szklanki | cukru rafinowanego |
1 paczka | cukru wanilinowego Back Family |
1 szklanka | mąki pszennej |
Utrzeć drożdże z cukrem, mąką i odrobiną mleka. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Jajka wymieszać z cukrem, resztą mleka, przesianą mąką. Dodać do zaczynu i wyrobić. Masło wymieszać z olejem i rozpuścić w garnku, po czym dodać do ciasta i wymieszać. Dodać rodzynki, wymieszać i ponownie pod przykryciem zostawić do wyrośnięcia.
Przełożyć ciasto na wysmarowaną masłem blachę. Kruszonkę przygotować, mieszając wszystkie składniki. Zagnieść ją i pokruszyć nią ciasto. Piec całość przez godzinę w temperaturze 180°C.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)