Makowiec

Makowiec drożdżowy to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce, zwłaszcza jeśli mowa o deserach podawanych w święta. Jego smak jest charakterystyczny zarówno dla Wielkanocy, jak i dla Bożego Narodzenia, toteż każdy powinien wiedzieć, jak go przygotowywać. Jeśli marzy Ci się tradycyjne ciasto o miękkiej i wilgotnej konsystencji, skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na makowiec.

Makowiec

łatwy

30min.

40min.

20 Porcje
Choć na pierwszy rzut oka przepis na makowiec może wydawać się nieco skomplikowany, w rzeczywistości wystarczy odrobina cierpliwości. Dzięki temu przygotujesz uniwersalne ciasto, które pokochają wszyscy Twoi bliscy.
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
50 g masła MILSANI
50 g cukru
4 żółtka
4 białka
50 g świeżych drożdży
2 łyżki bułki tartej ALBONA
850 g masy makowej
100 g rodzynek TRADER JOE’S
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo.
Poleć przepis

Krok 1.

Do miski wsypujemy mąkę. Robimy dołek i wrzucamy do niego drożdże i cukier. Stopniowo wlewamy do dołka ciepłe mleko i mieszamy je z drożdżami, cukrem i kilkoma łyżkami mąki. Przykrytą miskę odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Krok 2.

Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Dodajemy rozpuszczone masło i przez 10 minut wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie masę makową mieszamy z posiekanymi rodzynkami i bułką tartą, a następnie z ubitymi na sztywno białkami.

Krok 3.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na dwa kawałki. Rozwałkowujemy jeden z nich na prostokąt i wykładamy połowę masy makowej, zachowując ok. 2 cm wolnego brzegu. Zwijamy roladę wzdłuż długiego boku, przekładamy na papier do pieczenia i zawijamy, zostawiając trochę luzu na wyrośnięcie ciasta.

Krok 4

Czynność powtarzamy z drugą połową składników. Ciasta odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, następnie pieczemy je w 180°C przez ok. 35–40 minut.

Poleć przepis
Nasza rada

Po przestudzeniu podawać z lukrem. Prosty przepis na lukier to zmieszanie cukru pudru z wodą i kwaskiem cytrynowym.

Przygotowanie makowca zawijanego – wskazówki

Szczególnej uwagi wymaga przede wszystkim proces zwijania makowca. Kiedy dysponujesz już wyrośniętym ciastem drożdżowym, przełóż je na stolnicę. Nie powinno ono kleić się do blatu, ponieważ ma sporą zawartość masła. Nie trzeba go więc dodatkowo posypywać mąką. Na placek wyłóż masę makową i zacznij zwijać makowiec w rulon. Następnie umieść ciasto na papierze do pieczenia i zawiń je dwukrotnie, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni, co zapobiegnie jego rozchodzeniu się na boki. Mając na uwadze rozmiar makowca po wyrośnięciu, upewnij się, że zmieści się on w Twoim piekarniku.

A jak urozmaicić makowiec? Tradycyjna strucla makowa zawiera jedynie rodzynki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić ciasto o dodatkowe składniki. Do masy możesz dodać na przykład trochę posiekanych i podprażonych orzechów. Do ciekawych alternatyw należą również inne bakalie, takie jak choćby suszona żurawina. Podając makowiec, warto też czasami zastąpić lukier polewą z czekolady mlecznej lub gorzkiej.

Jak przygotować idealny lukier do makowca?

Wiedząc już, jak zrobić makowiec, możesz zastanawiać się nad sposobem przygotowania idealnego lukru do ciasta. Na szczęście przepis ten jest wyjątkowo prosty. Wystarczą Ci do tego jedynie dwa składniki, które z łatwością znajdziesz w swojej kuchni – szklanka cukru pudru oraz łyżka wody. Tę ostatnią możesz też zastąpić sokiem z cytryny lub białkiem.

Przesiany przez sitko cukier puder wsyp do miski, a następnie dodaj do niego wodę bądź sok z cytryny. Całość bardzo dokładnie utrzyj, aż uzyskasz jednolitą, gładką konsystencję. Pamiętaj, że gotowy lukier szybko zasycha, więc nie zwlekaj z dekorowaniem makowca!

Jak długo można przechowywać makowiec i jak robić to prawidłowo?

Makowiec zawijany jest najsmaczniejszy od razu po wystygnięciu. Ma wówczas miękką i wilgotną konsystencję, a to sprzyja jego walorom smakowym. Unikaj pozostawiania go na wierzchu, ponieważ ciasto bardzo szybko wyschnie. Jeśli chcesz zachować makowiec na później, zawiń go w folię spożywczą i umieść w lodówce. Pamiętaj jednak, aby ze względu na zawartość masy makowej oraz jajek nie przechowywać go dłużej niż przez 4 dni.

x
1-kg-Opak.
DOBRE PLONY Mąka pszenna typ 450 tortowa
Mąka pszenna typ 450 tortowa
4763 Jaja z wolnego wybiegu
Z Polski
10,49 ***
10-szt.-Opak. 1 szt. = 1,05
WESOŁY KURNIK Jaja z wolnego wybiegu
Jaja z wolnego wybiegu
a
8-g-Opak.
BACK FAMILY Drożdże suszone instant
Drożdże suszone instant
1557 Bułka tarta
400-g-Opak.
ALBONA Bułka tarta
Bułka tarta
2032 Trader Joe's Rodzynki sułtańskie
3,49
250-g-Opak. 100 g = 1,48
TRADER JOE'S Rodzynki sułtańskie
Rodzynki sułtańskie
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch