łatwy
60min.
8 Porcje | |
---|---|
500 g | cukru rafinowanego Diadem |
450 g | migdałów bez skórki |
olejek migdałowy | |
3 | białka jaj z wolnego wybiegu Wesoły Kurnik |
mąka | |
masło |
Wysmarować masłem blachę do pieczenia i obsypać mąką. Zmielić 300 g migdałów i wymieszać z 250 g cukru. Dodać białka i olejek migdałowy. Resztę migdałów posiekać.
Mieszamy masę do uzyskania odpowiedniej gładkości i gęstości, po czym rozprowadzamy na blasze i wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut (temperatura 180 stopni), do uzyskania zrumienionej barwy. Odstawić do wystudzenia.
Pozostałe 250 g cukru wymieszać z wodą (niecała szklanka) i podgrzać na średnim ogniu (garnek lub patelnia), mieszając energicznie. Gdy karmel stanie się brązowawy zdejmujemy z ognia i wrzucamy przygotowane migdały, nadal mieszając. Całość rozsmarowujemy na mazurku.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)