łatwy
60min.
4 Porcje | |
---|---|
1 kg | wędlin, według własnych preferencji – kiełbasa, boczek wędzony, baleron, szynka |
1 kg | mąki pszennej |
200 g | masła Milsani |
1/2 l | mleka Mleczna Rzeka |
4 | jajka z wolnego wybiegu Wesoły Kurnik |
100 g | drożdży |
100 g | cukru rafinowanego |
Pokruszyć drożdże i dodać je do ciepłego mleka, po czym wymieszać z mąką i szczyptą cukru. Odstawić do wyrośnięcia w misce pod przykryciem.
Wlać do mąki mleko, dodając pozostały cukier, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i roztrzepane jajka. Wymieszać i zagnieść masę, dodając masło (ostudzone po roztopieniu). Wyrobione ciasto posypać mąką, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę.
Posmarować masłem formę, a wędliny pokroić w kostkę. Ponownie zagnieść ciasto po wyrośnięciu i rozwałkować.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć wędliny, zwinąć w rulon i przełożyć do formy. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez godzinę.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)