łatwy
40min.
20min.
6 Porcje | |
---|---|
6 | dużych śliwek (ok 500g) |
1 | duże jabłko |
odrobina masła do wysmarowania foremek | |
sok z ½ cytryny | |
2 | płaskie łyżki syropu klonowego |
płaska łyżeczka cynamonu | |
szczypta kardamonu (opcjonalnie) |
Wypestkuj śliwki i pokrój każdą na 8 części. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je na średniej wielkości cząstki.
Do rondla wlej sok z cytryny i syrop klonowy, całość dopraw cynamonem i kardamonem. Podgrzewaj przez około 1 minutę, aż płyn delikatnie się skarmelizuje.
Następnie wrzuć owoce do słodkiego sosu i wymieszaj je. Całość podgrzewaj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 3 minuty.
Kokilki posmaruj niewielką ilością tłuszczu, dodaj do nich owoce i polej je pozostałym w rondelku syropem.
Zagnieć kruszonkę z masła, cukru oraz mąki i posyp nią owoce. Całość piecz ok 20 minut w 180°C (grzanie góra-dół) do zarumienia się kruszonki.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)